ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un Ars Longa renaixentista

19/9/2016 |

 

 

 

El proper 2 d’octubre, el Cicle de Música Històrica i Patrimoni de Barcelona Ars Longa celebrarà la seva tercera edició, amb una proposta de deu concerts d’estils i èpoques diferents que s’allargaran fins al 24 de novembre. Aquest any, el festival dedicarà un interès especial a la música del Renaixement.

Música Reservata de Barcelona | Festival Ars Longa

Música Reservata de Barcelona | Festival Ars Longa

L’Ars Longa, que dirigeix el musicòleg i llaütista Xavi Alern, col·laborador de Núvol, ofereix concerts intimistes que apropen la música històrica (també dita antiga) a tot tipus de públics, tant els més instruïts en la seva sonoritat com els que estan poc avesats a aquests repertoris i programacions originals, amb músiques poc o gens interpretades.

El cicle ocuparà diversos indrets històrics i emblemàtics de Barcelona : la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pator, el Museu d’Art Modern de Barcelona, la Basílica de Santa Maria del Pi, el Museu de la Música de Barcelona, el Monestir de Sant Pere de les Puel·les, la Casa Arxiu Joan Maragall i la Biblioteca de Catalunya. Aquest any, s’estrenarà un format conjunt de conferències i concerts que vincularà la interpretació de la música amb la seva difusió i recerca acadèmica.

Els concerts

El primer concert del festival tindrà lloc el 2 d’octubre a les 19 h a la Basílica de Sant Just i Pastor, amb un concert del prestigiós cor de música renaixentista Musica Reservata de Barcelona, que enguany celebra el seu 25è aniversari, en col·laboració amb la baixonista Maria Crisol i l’organista Juan de la Rubia. Aquest concert, dedicat a l’Officium defunctorum de Tomàs Luis de Victoria, servirà per a celebrar l’efemèride amb el seu públic més fidel. El Dr. Xavier Alern, professor de musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director d’Ars Longa, presentarà el concert.

La segona actuació se celebrarà al Museu d’Art Modern de Barcelona  el dia 8 d’octubre a les 18 h. La Dra. Aurèlia Pessarrodona (soprano i professora de la UAB), juntament amb Viviana Salisi (piano), dedicaran una xerrada -concert a dues figures íntimament lligades a la «tonadilla escènica»: Lluís Misón i Enric Granados. Aquest concert complementarà el Seminari Música i teatre al segle XVIII hispànic a l’entorn de Lluís Misón (1727 – 1766) que la Dra. Pessarrodona organitza a Mataró i a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB els dies 2 i 3 de novembre.

El 14 d’octubre a les 20 h, l’Ensemble Les Sons Harmoniques (Anne Gaurier, viola de gamba i Eva del Campo, clavicèmbal) interpretaran Les plaisirs de Versailles, amb música de Marin Marais i François Couperin, entre d’altres. El concert tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria del Pi i serà presentat per Maika Casalí i Masó (UAB). El quart recital es podrà veure al Museu de la Música de Barcelona el diumenge 16 d’octubre a les 12 h. El prestigiós intèrpret de teclat històric Bruno Forst tocarà un clavicordi del segle XVIII construït per José Grabalos i oferirà una xerrada -concert íntegrament dedicada a Antonio de Cabezón, que complementarà la conferència que el mateix Forst farà a la Facultat de Lletres de la UAB el 14 d’octubre.

El 20 d’octubre a les 20.30 el cor de cant pla Auditexaudi, dirigit per Paloma Báscones, interpretarà música conservada a l’Arxiu del Monestir de Sant Pere de les Puel·les, on es realitzarà el concert, amb un programa titulat Venit Iumen Auditexaudi, que serà presentat per la Dra. Ascensión Mazuela – Anguita (Institut Espanyol de Musicologia – CSIC). El dia 28, a lla mateixa hora, Alfred Fernández protagonitzarà el sisè recital a la Basílica de Santa Maria del Pi. Fernández amb el programa Al itálico modo, oferirà un diàleg entre la música hispànica i la italiana a l’entorn del 1536. La presentació anirà a càrrec de Mercè Medina i Estelrich (UAB).

El Teatre Instrumental, una orquestra de cambra especialitzada en la interpretació amb criteris històrics, presentaran un concert dedicat al Classicisme, amb la participació de la soprano Anaïs Oliveras i el violoncel·lista Emmanuel Balssa, que també presentarà el recital. Amb el títol La teatralitat en el Classicisme, interpretaran música de G. B. Pergolesi i L. Boccherini a la Basílica de Santa Maria del Pi, el 6 de novembre a les 19 h. Així mateix, Paloma Báscones (cant) i Xavier Alern (violes de mà) interpretaran un programa íntim de música religiosa del segle XVI adaptada per a veu i corda pinçada, amb obres de Morales, Fuenllana, Sepúlveda o Mudarra. D’aquesta manera, l’espiritualitat renaixentista omplirà les sales de la Casa Arxiu Joan Maragall l’11 de novembre a les 19 h, amb presentació de Marina Solés i Martín (UAB). El 20 de novembre, a les 19 h, Marga Mingote (cant i arpa) ens traslladarà al món de les sagues, poesies i llegendes medievals islandeses amb la col·laboració de la Dra. Inés García (Universitat de Barcelona), amb una xerrada – concert a la Basílica del Pi.

Finalment, el concert de cloenda del III Cicle Ars Longa tindrà com a protagonistes La Companyia Musical, dirigida per Josep Cabré, i el Dr. Emili Ros – Fàbregas, director de l’Institut Espanyol de Musicologia – CSIC. La Companyia Musical, amb l’assessorament del musicòleg i professor de la UAB Bernat Cabré i del mateix Ros – Fàbregas, interpretarà un repertori de composicions anònimes pertanyents al Cançoner de Barcelona, que es conserva a la Biblioteca de Catalunya, lloc on també es realitzarà el concert, amb conferència prèvia d’Emili Ros – Fàbregas, que presentarà una base de dades de manuscrits polifònics hispànics. La conferència i el concert se celebraran el dia 24 de novembre a les 19.30 h i 20.15 h, respectivament.

Trobareu més informació sobre el festival en aquest enllaç.


Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet