3/8/2016 |
El Festival de Música Antiga dels Pirineus estrena aquest diumenge 7 d’agost l’espectacle En la nit, en l’hora acostumada: Les músiques del baró de Maldà. El quartet de corda Qvixote Quartet hi posa la música –obres de Bochherini, Haydn, Mozart i Shubert, entre d’altres– i l’actor Carles Canut esdevé la veu del baró Rafael d’Amat, recitant una selecció de fragments del Calaix de sastre.
El baró de Maldà va fer del Calaix de sastre una obra extraordinàriament heterogènia, no només perquè posava el punt de mira en diversos aspectes de la societat barcelonina de finals del segle XVIII, sinó també perquè va estar escrivint aquest dietari durant 50 anys. “Els fragments escollits, igual que la totalitat de l’obra, parlen de tot: de l’afició al menjar, de la religiositat de l’autor, de l’amor a la música, de la família, de la seva coneixença de les festes populars…” –comenta Carles Canut– “Aquesta varietat temàtica fa que l’espectador pugui parlar de moltes coses un cop finalitza el concert”.
De fet, els textos de Rafael d’Amat esdevenen completament costumistes i gairebé són una forma de periodisme basada més en l’observació que en la crítica. Segons Carles Canut, “el baró era un cronista de la vida barcelonina, però no escrivia per a cap diari. Era com el Lluís Permanyer de l’època”.
Una faceta desconeguda de l’autor català que aquest espectacle pretén reivindicar és la musical. El baró de Maldà, com a intèrpret aficionat, incorporava als seus textos diverses músiques. De fet, una de les singularitats del Calaix de sastre és que estava pensat per ser llegit en veu alta als amics i la família. L’oralitat i la música, per tant, són dos eixos que cal tenir en compte a l’hora de recuperar l’obra. La intenció del concert és precisament aquesta: recollir aquests dos mons tot seleccionant les músiques que més se sentien a la Barcelona del segle XVIII.
Per Carles Canut, una de les virtuts del concert és que rescata la figura d’un autor a qui no se li ha donat massa importància malgrat la magnitud de la seva obra. De fet, la llargària del Calaix de sastre –compost per 62 volums– és el principal inconvenient per a què el dietari de l’escriptor barceloní es doni a conèixer íntegrament. “Editar i publicar l’obra sencera significaria un cost bestial” –comenta l’actor– “una editorial privada no es gastarà tants diners sense tenir garantia d’èxit, i més tenint en compte que avui en dia es llegeix molt poc”.
Aquest concert que intenta recrear el singular univers de Rafael d’Amat es podrà sentir a Tremp el diumenge 7 d’agost i a l’església de Sant Climent de Taüll el dilluns 8 d’agost. S’enceta així la recta final de la sisena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus, que s’allargarà fins al dissabte 27 d’agost.
Clara Ardèvol
Núvol