La mezzosoprano J’Nai Bridges i el tenor Pene Pati, acompanyats de Sharolyn al piano, inauguren el festival avui a les deu del vespre. Dins la programació es destaca l’actuació del director i flautista italià Giovanni Antonini (15 d’agost), que, al capdavant d’Il Giardino Armonico, resseguirà la música instrumental europea dels segles XVI i XVII. També en sobresurt la Cappella Neapolitana Antonio Florio (7 d’agost), coneguda fins fa poc per Capella della Pietà dei Turchini, que repassarà algunes composicions barroques de Salve Regina.
Hi ha més actuacions destacades: la soprano pamplonesa Raquel Andueza (9 d’agost) i el seu conjunt La Galanía, que interpretarà cançons d’amor del segle XVII; i l’Acadèmia 1750 (4 d’agost), que s’aproximarà al classicisme i al primer romanticisme sota el guiatge de Massimo Spadano i amb el prestigiós violinista italià Giuliano Carmignola com a solista de dos concerts de Haydn i Mozart. La programació de música antiga s’arrodonirà amb Jordi Savall (16 d’agost), que enguany interpretarà melodies celtes acompanyat de l’arpista Andrew Lawrence-King i el percussionista Frank McGuire.
La veu i el piano com a elements centrals
La veu serà present en cinc dels espectacles del festival. Als concerts de l’Ensemble Micrologus, La Capella Neapolitana Antonio Florio i La Galanía. També hi haurà un recital d’àries i duos d’òpera, a càrrec del tenor samoà Pene Pati i la mezzosoprano nord-americana J’Nai Bridges i l’actuació del conjunt vocal britànic Gabrieli Consort, que interpretarà cinc segles de cants de lloança a la Verge Maria del segle XVI.
El piano serà l’altre puntal del programa del festival. El solista russo-lituà Lukas Geniušas hi debutarà el 19 d’agost acompanyat de l’Orquestra Simfònica del Vallès. El basc Joaquín Achúcarro (18 d’agost) i el rus Nicolai Luganski (8 d’agost), amb un programa de música romàntica, amb obres de Cèsar Franck, Schubert, Txaikovski i Rakhmàninov, també centraran l’atenció al piano. Pel que fa a la música de cambra, anirà a càrrec de la pianista francesa Katia Labèque i la violinista russa Viktoria Mullova, amb un programa de duos que va del classicisme de Mozart a la música simbòlica i mística de Toru Takemitsu i Arvo Pärt.
El concert familiar L’ocell prodigiós, una recreació amb música de Stravinski, teatre gestual, màscares, titelles i projeccions del conte rus i un concert-homenatge a Enric Granados, en commemoració del centenari de la mort del compositor, arrodoneixen la programació del festival. En conjunt, els concerts del certamen exploren de quina manera la música ha mogut i commogut la humanitat en aquests últims set segles.