ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Da Venezia a Barcellona

3/6/2016 |

 

 

 

Aquesta setmana s’ha presentat Da Venezia a Barcellona, la primera edició del festival d’estiu de música barroca que la formació musical Vespres d’Arnadí vol consolidar a Barcelona. Dani Espasa n’és el director artístic, tota una garantia.

Vespres d'Arnadí al Palau de la Música

El festival, una producció pròpia del grup de música barroca, constarà de quatre concerts, dos al mes de juny i dos al mes de juliol, i es celebrarà a l’esglèsia de Sant Felip Neri de Barcelona. El fil conductor dels quatre concerts serà la música de la Venècia de l’època de Vivaldi i inclouran tant peces d’aquest compositor com d’altres relacionats amb la Venècia del segle XVIII, des de Händel i Albiononi a destacats compositors catalans com Domènec Terradellas i els germans Joan i Josep Plà.

La presentació va córrer a càrrec del director artístic de Vespres d’Arnadí, Dani Espasa, el musicòleg Josep Dolcet, que impartirà un seguit de conferències introductòries a cadascun dels concerts del festival, i l’oboïsta i cofundador del grup, Pere Saragossa. Tots tres han explicat el seu desig de crear i consolidar a la ciutat de Barcelona un festival de música barroca com els que ja són tradicionals a d’altres ciutats europees, així com la seva voluntat de recuperar compositors catalans que han estat injustament oblidats però que van ser especialment rellevants a la seva època. Destaquen en aquest sentit la figura de Domènec Terradellas, que estrenava habitualment a la Venècia de la primera meitat del segle XVIII i que han volgut convertir en un dels protagonistes dels quatre concerts d’enguany, incorporant-ne algunes àries de les seves òperes Artaserse i Imeneo in Atene, ambdues estrenades a Venècia.

Malgrat que potser en futures edicions el festival podria ser itinerant i celebrar-se a diferents emplaçaments de la ciutat de Barcelona, aquest primer any els quatre concerts tindran lloc a l’església de Sant Felip Neri, que compta amb un aforament d’unes 350 persones, i que ofereix una acústica i una ambientació idònies per a la música barroca. Tots els concerts començaran a dos quarts de nou del vespre, i estan programats per als dies 15 i 22 de juny i 7 i 14 de juliol.

El primer dels concerts (15 de juny), I virtuosi mendicanti, serà totalment instrumental, i inclourà peces de Vivaldi i dels germans Plà. Els altres tres concerts incorporaran cantants solistes, concretament la mezzosoprano Marta Infante en el segon (Nel profondo e cieco mondo, 22 de juny), el tenor Emiliano González Toro en el tercer (Dolcissima anima, 7 de juliol) i la soprano Maria Hinojosa en el quart (Il teatro nel mondo, 14 de juliol).

Dani Espasa

Dani Espasa

Anna Maria Strada: La favorita de Händel

Els membres de Vespres d’Arnadí van aprofitar la presentació del festival per presentar també oficialment el seu darrer disc, Anna Maria Strada: La favorita de Händel, que va sortir a la venda tot just fa dos mesos. Amb aquest enregistrament discogràfic —el seu tercer després d’un primer amb peces de Charles Desmazures i un segon de música religiosa de Josep Mir i Llussà—, el grup ha volgut fer un reconeixement a Anna Maria Strada del Pò, la soprano del segle XVIII que Händel va descobrir a Itàlia i va dur a Londres, on va cantar a l’estrena de fins a 20 de les seves òperes. Tant el concert del dia 2 com el disc estan dirigits pel mateix Dani Espasa i interpretats per la soprano María Espada com a solista, i inclouen obertures i àries d’algunes de les millors òperes de Händel, com Giustino, Atalanta, Sosarme, Alcina, Arianna in Creta, Orlando, Poro, i Ariodante.

Vespres d’Arnadí és un grup especialitzat en música barroca interpretada amb instruments d’època. Va ser creat el 2005 sota la direcció de Dani Espasa i Pere Saragossa i ha participat amb gran èxit a nombrosos festivals nacionals i europeus.

En relació amb el seu nom, el grup reserva una petita sorpresa als assistents als concerts. Les acadèmies, nom que rebien els concerts al segle XVIII, es duien a terme a les tardes-nits (vespres) com a postres dels sopars distingits de famílies nobles i burgeses. L’arnadí és un dolç molt antic típic de la gastronomia de Xàtiva i comarques veïnes que es feia amb carabassa, sucre i ametlles. Al final dels concerts s’oferirà als assistents un petit tast d’aquest dolç, que servirà com a complement ideal de tan especials vetllades.

 Podeu consultar els programes complets al web del festival.

Mercè Calvo
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet