ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Sis mil persones donen la benvinguda al nou orgue Grenzing a París

28/5/2016 |

 

 

orgue_radio_france

L’instrument és el més gran fabricat mai a Espanya.

Es va inaugurar amb concerts de quinze dels millors intèrprets del moment.

París disposa d’un nou orgue, instal·lat a l’Auditori de Radio France, prop de la Torre Eiffel, fabricat pel taller de Gerhard Grenzing (el Papiol, Barcelona). Es tracta d’un instrument monumental, equipat amb els darrers avenços tecnològics. El Grenzing de Radio France competeix amb l’orgue Rieger que s’ha inaugurat aquest mateix any en un altre auditori de nova planta a la capital francesa, la Philharmonie.

L’orgue de Radio France disposa de 87 registres, l’integren 5.320 tubs i fa 12 metres d’altura. Segons els constructors, això el converteix en el més gran creat mai a Espanya. Tenint en compte les característiques de la sala i l’ús que s’hi donarà, s’ha dissenyat amb prou versatilitat per abordar tant el repertori solista com el repertori amb orquestra. A més, l’orgue tindrà una activitat mediàtica destacada, ja que l’Auditori de Radio France, inaugurat fa tot just dos anys, està pensat també com un plató de ràdio i televisió des d’on resulti fàcil fer retransmissions en directe i enregistraments.

El conseller musical de Radio France, Lionel Avot, explica que han apostat per dotar el seu auditori d’aquest instrument per garantir que l’Orchestre National de France i l’Orchestre Philharmonique de Radio France tinguin a la seva disposició un orgue amb què “abordar en les millors condicions un repertori tan important com és el repertori per a orgue i orquestra”. A més, “una quantitat significativa de compositors escriuen actualment per a l’orgue”, de manera que “la construcció d’aquests dos instruments a les sales parisenques segur que estimularà la seva imaginació”. A més, fa notar que actualment a França l’orgue gaudeix d’una gran vitalitat: es pot estudiar en 500 centres i al seu voltant hi ha 2.000 associacions amb un total de més de 50.000 membres.

Durant el cap de setmana inaugural (del 7 al 9 de maig), quinze organistes van participar en diferents concerts d’estils diferents, incloent-hi Olivier Latry, Michel Bouvard i l’organista resident de Radio France, Thomas Ospital. De tots els participants, només n’hi va haver un de fora de França, Juan de la Rubia, que va improvisar sobre la projecció del Nosferatu de Murnau –espectacle que va estrenar al Palau de la Música Catalana el mes de novembre passat .

Després del cap de setmana inaugural, l’Auditori de Radio France tindrà una programació d’orgue estable amb dos concerts al mes (el segon i quart dilluns de cada mes). Avot espera que d’aquesta manera “el públic que freqüenta els auditoris però que no s’anima a anar a esglésies a escoltar l’orgue podrà fer noves descobertes sonores i de repertori”. A més, un programa d’activitats pedagògiques permetrà que els més petits descobreixin aquest instrument: “Cada cop que un infant té l’oportunitat d’apropar-se a l’orgue, l’aspecte gegantí d’aquesta màquina, a l’estil de Jules Verne, els meravella”. No és estrany que el primer dels espectacles del cap de setmana inaugural fos un concert matinal en què un recitador explicava un conte escrit expressament per a l’ocasió, amb acompanyament d’orgue.

El cap de setmana de celebracions va culminar amb un concert que es pot escoltar al web de Radio France, de franc, fins a començaments de juny. El trobareu en aquest enllaç.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet