6/5/2016 |
Tot l’any la cultura va marcant pas a Girona, però la primavera, ja se sap, és una època especial. Durant els primers caps de setmana de maig, la gent local, sobretot qui viu al Barri Vell, es queixa de les hordes de turistes que saturen els estrets carrers del Call i adjacents i que fan que els restaurants pugin (a vegades desvergonyidament) els preus dels menús. No tot són roses durant el Temps de Flors.
Però la música continua sonant i aquest cap de setmana tenim propostes interessantíssimes de clàssica a la urbs dels quatre rius. Diumenge 8, a les 19h, a la sala major de la ciutat, l’Auditori, que acaba tot just de complir i celebrar els seus 10 anys d’una intensa i fructífera existència, torna la principal formació simfònica de la ciutat, la GIOrquestra, amb un programa exclusivament dedicat a un dels més grans compositors romàntics del segle XIX, Piotr Ilitx Txaikovski.
Del rus, tindrem ocasió de sentir, sota la batuta del director Marcel Sabaté, la Simfonia nº 5, sense dubte una de les seves obres més acabades, evocadores i triomfals. Completa el programa, també de Txaikòvski, el Concert per a violi en re major, que, a més a més conté un al·licient: escoltar el flamant Nemanja Radulovic per primera vegada a Girona. Nascut el 1985, el jove violinista servi és tan conegut pels seus mèrits artístics, confirmats per diferents premis internacionals, com pel seu visual fresc i atractiu. L’orquestra de les comarques gironines segueix així notablement amb el periple de reclutar per les seves presentacions a intèrprets d’alt nivell mundial. Faltar-hi seria pecat.
Però el cap de setmana musical té el seu tret de sortida aquest divendres 6, a les 20h, a l’Auditori Josep Viader de Casa de Cultura, on, habitualment cada dimecres i divendres, és possible escoltar bons intèrprets i bons programes a un preu més assequible. Aquesta vegada la pianista Maria Figa i el violoncel·lista Josep Bassal ens proposen un recorregut per les obres de Enric Granados i Gaspar Cassadó i Moreu, dels quals es commemora, respectivament, el centenari i els 50 anys de la mort. “Tots dos van ser grans intèrprets i també van crear obres per als seus instruments que formen part del repertori català més conegut al món”, explica Mònica Pagès en la presentació d’aquest concert. “El contacte amb Granados a la Barcelona de principis del segle XX va significar un fet important per a Gaspar Cassadó, que començava llavors la seva carrera com a concertista. Quan Granados estava en la seva plenitud, va accedir a tocar amb Cassadó, encara molt jove, i per a ell va ser un exemple de geni artístic que va marcar el talent d’aquest violocel·lista. L’obra que mostra l’impacte que va produir aquesta amistat és l’arranjament que Cassadó va fer per a violoncel i piano de l’Intermezzo de l’òpera Goyescas de Granados. Una mostra de la música i del temperamento que els ha reconegut com dues de les figures més importants del nostre temps”
Bona música i bon cap de setmana, entre flors.
Alexandre Nunes de Oliveira
Núvol