5/5/2016 |
La commemoració comença aquest diumenge
Josep Vila s’acomiada aquest diumenge com a director de l’Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau de la Música amb un concert especial: la inauguració de la commemoració del 125è aniversari de la creació de l’Orfeó Català. El cor, acompanyat de l’Orquestra Camera Musicae, interpretarà dues obres de Vila, una de les quals la va compondre expressament per a aquest concert. “Va ser una idea del Joan Oller [el director general del Palau de la Música], que volia que hi estrenés una obra. Poder mostrar la meva música simfònico-coral és un regal que m’ha fet la casa”, diu Vila, que al setembre serà substituït per Simon Hasley al capdavant de l’Orfeó. “Me’n vaig molt content. En aquests divuit anys he viscut l’etapa de consolidació definitiva dels cors. Hem arribat a un final feliç, i ara estic molt il·lusionat tant pel futur de la casa com pel meu”, va explicar ahir Vila precisament a la sala d’assaig de l’Orfeó.
El concert de diumenge (18 h), que comptarà amb els solistes Joan Cabero, Marta Mathéu, Gemma Coma-Alabert i Josep-Ramon Olivé, s’obrirà amb el Te Deum per a cor i orgue que Vila va estrenar l’any 2000 a Flix, tot i que al Palau se n’interpretarà la versió per a cor i orquestra presentada a Vilafranca del Penedès el 2002. Després arribarà l’estrena de Veni Creator Spiritus, una obra que parteix de l’himne llatí que Vila fa dialogar amb textos de Ramon Llull, San Juan de la Cruz, Walt Whitman, Dante, Christine de Pisan i Friedrich Hölderlin. “La peça és una reflexió davant les tragèdies del món i una lloança als valors que han ajudat la humanitat a superar períodes de crisi -explica Vila-. És un cant a la generositat, la pau i l’optimisme de viure”. L’amalgama de textos d’aquesta obra en set llengües comporta també “una amalgama estètica” que la fa “molt plural, molt universal”.
Grans obres i grans orquestres
Les celebracions del 125è aniversari de l’Orfeó Català, ja amb Halsey com a director titular, seguiran el 12 de setembre amb la Missa de rèquiem de Verdi interpretada amb la London Symphony Orchestra sota la direcció Gianandrea Noseda. El 26 de novembre s’hi estrenarà una obra de Salvador Brotons encarregada per a l’efemèride. No hi faltarà el tradicional concert de Sant Esteve, i el 15 de març l’Orfeó i el Cor de Cambra compartiran escenari amb la Simfònica Simón Bolívar de Gustavo Dudamel per interpretar la Novena de Beethoven; l’endemà faran el mateix a Madrid.
Els dos últims concerts tindran un caràcter ben especial. El programa del 5 d’abril inclou l’ Ave verum de Mozart, una peça que es va cantar en el primer concert públic del cor fa 125 anys. I el 14 de maig el Cor de Cambra, dirigit per Xavier Puig, interpretarà un programa dedicat a grans mestres vinculats a la història de l’Orfeó Català com ara Eduard Toldrà, Francesc Pujol, Joan Manén, Lamote de Grignon i, esclar, els dos fundadors del cor: Amadeu Vives i Lluís Millet, impulsors del cant coral coral català.
XAVIER CERVANTES
Ara