27/4/2016 |
Aquest divendres i dissabte tenim la nostra cita mensual amb la música contemporània i els nous llenguatges i formats. El cicle més experimental de l’Auditori ens proposa una ració triple d’experiències sonores tot acollint dins el Sampler Sèries un dels espais de nova creació més actius i inquiets del panorama actual de la nostra ciutat: el Festival Mixtur, que arriba enguany a la seva cinquena edició i que finalitzarà l’1 de maig. Els concerts d’aquesta setmana formen, doncs, part de la seva recta final. Sortegem 5 entrades dobles pel concert de dissabte! Si hi voleu participar, envieu-nos un mail a info@nuvol.com!
El Festival Mixtur comparteix l’esperit vital del Sampler i, per tant, la seva germanor és lògica i reeixida al voltant de sumar esforços en una tasca investigadora, però també pedagògica i divulgativa, que és el foment i difusió de les músiques de recerca i la creació interdisciplinària. En aquest sentit, el Mixtur d’enguany ha presentat 18 concerts acompanyats de propostes que tenen per objectiu apropar la nova creació tant als professionals com a les noves audiències. El format per fer-ho, tanmateix, canvia una mica respecte de les anteriors edicions i expandeix en xarxa la seva activitat, teixint vincles amb altres institucions més enllà de la seva seu natural: la Fabra i Coats-Fàbrica de Creació de Barcelona. D’aquesta manera, veiem la col·laboració amb la Fundació Tàpies, el Palau de la Música per a la difusió del concert de l’Ensemble Intercontemporain del 28 d’abril o aquest desembarcament a un altre dels grans contenidors contemporanis de la ciutat, el Sampler Sèries.
Aquesta edició també ha vist néixer En Residència, un projecte col·laboratiu amb la Mostra In situ que ha creat un espectacle interdisciplinari amb el ballarí Albert Quesada i el compositor Roger Costa que es pogué veure el passat 21 d’abril. I és que, com dèiem, no tot acaba amb aquestes 8 jornades de concerts de formacions consagrades com l’Ensemble Diagonal, l’Ensemble DissonArt o el nostre BCN216. L’aposta del Festival Mixtur és la pedagogia, desenvolupada a través dels seus tallers i masterclasses. En aquest sentit, estem gaudint del taller d’improvisació amb Alvin Curran, el de direcció amb Rut Schreiner, i el de composició i experimentació sonora amb noms tan importants com Rebecca Saunders, Peter Ablinger, Benet Casablancas o Ondrej Adámek. Per altra banda, la Convocatòria Mixtur 2016 fomenta i incita els joves compositors a incorporar la recerca sonora al seu treball; s’han rebut 535 sol·licituds que han fructificat en 16 propostes seleccionades i incorporades a la programació del festival, que es sumen a l’estrena mundial de 8 obres d’encàrrec (de les 17 estrenes que hi haurà) fetes pel Mixtur a compositors com Anna Bofill, Roger Costa o Demian Luna, entre d’altres.
Aquest gresol d’efervescència contemporània tindrà una de les seves màximes expressions en els concerts que veurem a l’Auditori. El Sampler Sèries acollirà una ració doble divendres, amb Diego Castro i el DissonArt Ensemble a les 19h i a les 20h, respectivament. El guitarrista xilè resident al Regne Unit s’ha erigit com una de les figures més destacades dels darrers anys en la interpretació contemporània del seu instrument, amb diversos premis i actuacions com a solista per tot Europa, Amèrica i Oceania. Ara ha estat seleccionat per l’esmentada Convocatòria Mixtur amb un programa dedicat a reconeguts compositors anglesos que inclourà Kurze Schatten II (1982-89) de Brian Ferneyhough i Am Grabe Memphis Minnies (1997) de James Erber, a més de Reisswerck (1987) de Klaus K. Hübler i Knoler I (2009) de Wieland Hoban. També s’estrenarà Miniatura (2016) d’Alberto Arroyo, un dels alumnes del Taller de Composició i Experimentació Sonora d’enguany.
Per altra banda, els grecs de DissonArt Ensemble, residents del festival, són una de les formacions europees més interessants. Organitzats al voltant d’un nucli de sis solistes i associats (és a dir, amb una estructura interna flexible) la seva tasca ha pres importància en la difusió d’obres que combinen teatre i música, així com col·laboracions amb grups d’altres disciplines artístiques, però sempre amb una idea rectora fonamental: oferir programes que alternen reconeguts compositors amb valors emergents de l’escena grega i internacional. D’aquesta manera, estan en estreta connexió amb el Taller de Composició i Experimentació Sonora, d’on ha sortit una de les obres del programa, però també interpretaran grans noms de la composició a Grècia, com Iannis Xenakis, amb Ikhoor (1978), nostrats com Benet Casablancas, amb 7 Haikus (2015), i les estrenes mundials de Haris Kittos, Duetti Modulari (2016) i l’encàrrec del Mixtur ALMOST BROKEN MUSIC BOX-I (2016) de la compositora russa Elvira Garifzyanova.
L’endemà dissabte tindrem un altre dels plats forts del festival i del Sampler Sèries. Arriba l’Ensemble Recherche, història viva de la creació d’avui i referència mundial de la música de cambra, a la qual han contribuït a través dels més de 500 concerts i 50 enregistraments discogràfics, molts d’ells premiats, que acumulen des de la seva fundació. La marcada personalitat dels seus 9 solistes ha aportat una línia dramatúrgica pròpia a l’escena musical, amb un repertori que abasta des de les darreries del segle XIX fins a les avantguardes més experimentals, on han maridat els concerts amb cursos, projectes sonors per a joves i produccions de sight-and-sound. El dia 30 arribaran a l’Auditori amb un programa compost per dos dels compositors més consolidats del panorama europeu actual; del danès Hans Abrahamsen interpretaran Schnee (2008), estrena nacional i escrita per a nou músics, que presenta un fascinant conjunt de moviments canònics de complexitat variable en els quals diversos subconjunts d’intèrprets juguen amb diferents sistemes d’afinació en dos conjunts principals. La segona part del concert, en canvi, serà consagrada al compositor resident de l’Auditori i habitual del Sampler Sèries, Hèctor Parra, del qual sentirem una selecció d’obres cambrístiques representatives com són Stress Tensor (2009, rev. 2011), Early Life (2010) i els dos trios amb piano Wortschatten (2004) i Knotted Fields (2007).
Martí Marimon
Núvol