El festival estrena un muntatge de ‘Turandot', amb Mario Gas de director escènic
Ahir, al Saló dels Miralls del Liceu, i amb la presència de la presidenta del festival, Carme Mateu; la seva filla Isabel Suqué, directora dels actes de commemoració del trentè aniversari; Oriol Aguilar, director del festival, i el conseller de Cultura, Santi Vila, es va presentar el cartell, que obrirà justament un pianista que conjumina joventut i experiència: el xinès Lang Lang, que actuarà el 7 de juliol. L'apartat líric tindrà diverses nits grans, com ara la de la gala lírica 30 Aniversari, amb la soprano Sondra Radvanovsky, els barítons Carlos Álvarez i Leo Nucci, amb la direcció musical de Daniele Rustioni (15 de juliol). La jove soprano Olga Peretyatko debutarà a Peralada el 18 de juliol.
Però un dels moments operístics intensos vindrà amb l'òpera de Puccini Turandot, amb l'estrena d'una nova producció amb direcció escènica de Mario Gas i escenografia de Paco Azorín, amb Iréne Theorin, Roberto Aronica i Maria Katzavara. Amb la Gran Orquestra del Liceu, dirigida pel mestre Giampaolo Bisanti, i el Cor Intermezzo, que serà dirigit per José Luis Basso. Es faran dues representacions (6 i 8 d'agost), la darrera de les quals tindrà finalitats benèfiques, per donar suport a la investigació de la malaltia d'Alzheimer.
L'altre gran bloc artístic de Peralada, juntament amb la lírica i la clàssica, és la dansa, que aquest any apostarà per la formació jove d'Alvin Ailey, la companyia Ailey II (16 de juliol). Aquesta formació contrastarà amb la presència de la gran estrella de la dansa Roberto Bolle, que presentarà una gala acompanyat d'una selecció de ballarins procedents de destacats ballets d'arreu del món (29 de juliol).
El tercer bloc musical de la programació el forma una amalgama de rock, cançó i soul amb l'epígraf Estiu Musical. Enguany velles glòries alternaran la seva presència amb altres de més recents, com és el cas de l'italià Ezio Bosso, molt popular al seu país, però no tant a casa nostra. La seva música camina pel minimalisme proper al new age. Amb vocació d'avui, però amb la mirada al passat seguint la tendència vintage, Pink Martini evocarà l'elegància de les orquestres dels anys quaranta i cinquanta.
I pel que fa als aniversari dins dels aniversaris Peralada acollirà la gira El gusto es nuestro, amb Ana Belén, Víctor Manuel, Joan Manuel Serrat i Miguel Ríos, que reediten la gira del mateix nom que van fer plegats fa vint anys i en el marc de la qual també van actuar a Peralada.
I com el festival, el grup britànic Simply Red, creador d'un so genuí alimentat de moltes influències, celebrarà els seus 30 anys d'existència amb un concert que clourà el festival (16 d'agost). Presentaran el seu nou disc, Big Love, amb temes inèdits.
També es podrà escoltar el soul i R&B de Seal (23 de juliol), el jazz de Diana Krall (30 de juliol), la música dels vuitanta de La Unión (10 d'agost) i el soul, blues i R&B de The Original Blues Brothers Band (15 d'agost).
Les propostes paral·leles del festival inclouen el diàleg de les dues noves composicions d'Albert Guinovart i Alberto García Demestres en un espectacle titulat Albert-Alberto. Demestres presentarà l'ària Watermelon, de l'òpera infantil Sugar blood, inspirada en unes postres per a diabètics creades pels germans Roca (13 d'agost). El moment de la mainada del Petit Peralada arribarà amb Tortell Poltrona i el seu espectacle Grinyols (12 d'agost).
Aquest any el festival incorpora la figura de l'artista resident, que serà la soprano Sara Blanch, que intervindrà en diferents muntatges. El pressupost del festival és de 4,2 milions d'euros, dels quals aproximadament un 6% és aportat per les administracions.