ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Desacralitzar el piano

3/3/2016 |

 

El 62è Concurs Maria Canals estatja 81 pianistes de 30 nacionalitats i posa en marxa el programa ‘Tu hi toques?', que reivindica la pràctica musical universal

Enguany, rècord de participants amb 163 candidats (23 més que l'any passat) i de 42 països (33 l'any passat). “Això demostra la bona salut del concurs i el bon coneixement que en tenen arreu del món”, opina Mariona Carulla, presidenta del concurs. D'aquests candidats s'han seleccionat 81 pianistes, la majoria japonesos, seguits de coreans i russos. També hi ha dos estudiants de l'àmbit català, Marc Heredia i Jorge Nava, que ja s'hi van presentar l'any passat.

El jurat està integrat per membres d'escoles pianístiques diferents, tal com apunta Jordi Vivancos, director del certamen, i inclou Albert Guinovart i Bernat Vivancos. A banda de repartir més de 70.000 euros en premis, els guanyadors també es poden donar a conèixer a través de recitals internacionals: una oportunitat d'or per fer el pas al món professional. La prestigiosa Acadèmia Marshall de Barcelona s'ha sumat al concurs i ofereix un premi de 1.500 euros al millor intèrpret de Granados.

Com l'any passat –i amb la intenció de crear una continuïtat–, la prova final es farà amb la JONC, dirigida per Manuel Valdivieso, al Palau de la Música Catalana (17 de març), i la cerimònia de lliurament dels premis es farà al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona el dia 18 de març.

‘The best Off'

Un dels objectius del concurs és “apropar el piano a tothom”, assenyala Carulla. Per això cada any desenvolupen un extens programa d'activitats pensat per a la ciutadania, l'anomenat Off Maria Canals, que porta més de 80 pianos en espais públics de Barcelona, però també a Cervera, Manlleu, Badalona o Arenys, entre altres localitats. “Volem desacralitzar l'instrument i posar-lo a disposició de tothom”, hi afegeix Vivancos. I deixar pianos de cua a la intempèrien no és perillós? Doncs no: “En tots aquests anys no hem tingut cap problema; només dos cops l'hem hagut de retirar perquè hi anaven a tocar de nit i es molestava els veïns.”

Una altra novetat és el Tu hi toques?, que convida tothom a gravar un vídeo explicant què representa per ells tocar el piano i penjar-lo al Canal La Galeria dels Tocats, al Youtube. Després es difondran per les xarxes sota el coixinet #Johitoco. “No premiarem qui toqui millor, sinó els vídeos més creatius.” Divendres es donarà el tret de sortida al concurs amb la Marató de Piano a la plaça Reial. Enguany també es posaran pianos als parcs i a la Ciutadella es faran tallers d'iniciació el dia de la Festa del Piano (19 de juny) amb actuacions de pianistes professionals.

Durant els dies del concurs, moltes famílies obren les seves cases perquè els concursants puguin anar a tocar el piano a casa seva. Un altre dels índexs de penetració del concurs és aquest: “Moltes cases de vendes de pianos ens han dit que després del concurs Canals venen més pianos i teclats”.

 

 

Becats per descobrir el teclat

Amb una vessant social molt potenciada i un reguitzell d'activitats pedagògiques en programa, el Concurs Maria Canals ha engegat aquest any un nou sistema de beques als barris de la Verneda i Ciutat Meridiana.

El concurs disposarà d'un piano de cua en un espai cèntric del barri perquè els nens i nenes de 6 anys el puguin tocar, escoltar i conèixer. A banda, s'han seleccionat dotze nens d'aquestes edats a través de les escoles, als quals se'ls ofereixen classes de piano durant tot un curs.

Van començar el novembre passat i el juny tornaran a portar els pianos als barris. “Nosaltres volem donar continuïtat a aquest programa, almenys durant dos anys més però, és clar, necessitem tenir molta complicitat de les famílies i això no sempre és fàcil”.

Valèria Gaillard
La Vanguardia

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet