ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Llegat Manuel Romero-Fiol a la Biblioteca d’Humanitats de la UAB

27/2/2016 |

 

 

Francesc Cortès, professor del Departament d’Art i Musicologia de la UAB, presentant la  col•lecció Romero-Fiol

Francesc Cortès, professor del Departament d’Art i Musicologia de la UAB, presentant la col·lecció Romero-Fiol

La Biblioteca d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona va presentar el dilluns 22 de febrer un nou fons de llibres de música i dansa donat per un particular, el senyor Manuel Romero-Fiol, melòman natural de Barcelona i posseïdor d’una col·lecció personal de més de 2.600 llibres només de música i dansa.

Manuel Romero-Fiol, advocat i economista de 80 anys, va començar a col·leccionar llibres sobre música i dansa “com a mètode d’evasió de l’avorriment de l’activitat professional”, segons que afirma de manera irònica, però impulsat per la voluntat de conèixer més a fons el món musical, en un entorn en què hi havia –i encara hi ha– molts buits de coneixement. A la tradicional assistència a concerts i representacions operístiques, el senyor Romero-Fiol va començar a adquirir –i així ho ha fet durant prop de quaranta anys– una mitjana d’1,25 llibres per setmana, amb la corresponent inversió pecuniària que això suposa.

La importància de la seva col·lecció, de la qual Romero-Fiol ha fet dipositària la Biblioteca d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb un total de 883 volums, radica en la varietat i singularitat temàtica i en el fet que prop d’un 80% dels llibres són en llengües estrangeres –principalment anglès i francès– i majoritàriament llibres avui dia descatalogats o d’accés difícil o impossible a casa nostra. Gran part del mèrit d’aquesta col·lecció rau, també, en el fet que va ser feta sense comptar amb les facilitats per comprar llibres que internet suposa avui dia, amb portals com Amazon, que connecten el lector amb una mena de llibreria virtual present a tot el món.

Llegat Romero-Fiol_UAB_01

La col·lecció de Manuel Romero-Fiol ja està catalogada i accessible als estudiants de la Universitat, així com també oberta a tots aquells lectors i estudiosos que hi poden accedir a través de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya, de la qual formen part totes les biblioteques universitàries.

El fons inclou llibres sobre musical americà, opereta, sarsuela, la música lleugera dels anys cinquanta i seixanta, els Ballets Russos de Diaghilev, òpera, biografies de referència dels principals compositors del segle XIX i XX, història dels teatres d’òpera i grans intèrprets i manuals i guies sobre òpera i altres gèneres. Entre la col·lecció, s’hi troben moltes “joies”, tal com les descriu Francesc Cortès, professor del Departament d’Art i Musicologia de la UAB, com per exemple la primera biografia del ballarí Nijinksi, la biografia Stravinsky, in pictures and documents de Vera Stravinsky i Robert Craft o manuals curiosos com el Lexicon of musical invective critical assaults on composers since Beethoven, recopilat per Nicolas Slominsky, que com el seu nom indica recull les pitjors crítiques dels crítics contemporanis de les estrenes de les obres cabdals de la història de la música, que suposen un important document a l’hora d’estudiar la recepció de determinades obres.

Llegat Romero-Fiol_UAB_03

A l’acte de recepció i reconeixement de la donació, hi foren presents el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, Joan Carbonell, i el director del Servei de Biblioteques de la UAB, Joan Gómez Escofet, que lloaren la tasca de donants filantròpics com el senyor Romero-Fiol, que amb la seva tasca personal de tota una vida contribueixen a dotar avui dia institucions públiques, com la universitat esmentada, d’un fons d’un valor documental incalculable en un context de crisi en què pràcticament no hi ha diners per augmentar-ne el catàleg bibliogràfic. Així mateix, també destacaren com és d’important rebre i canalitzar aquests fons particulars en biblioteques públiques i especialitzades, per evitar fets com la pèrdua de grans biblioteques per causes com la manca d’espai o d’interès dels descendents a conservar els dits fons. La Biblioteca d’Humanitats de la UAB, per exemple, conserva el fons de José Agustín Goytosolo, mort a Barcelona l’any 1999, i un dels poetes de la coneguda com Generació dels Cinquanta.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet