Paral·lelament el Palau acull l’exposició “La Festa de la Música Catalana”, amb motiu de la celebració.
El diumenge 28 de febrer tindrà lloc al Palau de la Música Catalana la Festa de la Música Coral (Sala de Concerts, 18 h), una iniciativa que recupera la celebració de la Festa de la Música Catalana, creada l’any 1904 per l’Orfeó Català i inspirada en els Jocs Florals per impulsar la composició musical catalana. Aquesta celebració, en forma de concert, és la culminació del Primer Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”, que es va convocar el mes de març de l’any passat. Les obres premiades en el certamen s’estrenaran el proper dia 28 juntament amb les guardonades en els VI Premis Catalunya de Composició Coral 2015, que promou la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC).
La Festa de la Música Coral, de caràcter biennal, constituirà una celebració conjunta de tota la família coral catalana. L’esdeveniment facilita alhora la nova creació de música coral, tant a nivell nacional com internacional, i la recuperació significativa del patrimoni musical de compositors catalans d’èpoques anteriors. L’acte serà conduït pel periodista Albert Torrens i comptarà amb la presència dels compositors, que recolliran els premis.
Imatge de l’exposició, amb la part del tron de la reina dels Jocs Florals restaurat, obra de Puig i Cadafalch de l’any 1908
Amb motiu de la celebració, el Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC) ha organitzat una mostra al Foyer del Palau al voltant de la Festa de la Música Catalana, que es va celebrar entre els anys 1904 i 1922, inspirada en els Jocs Florals de poesia creats per l’Ajuntament de Barcelona. La Festa de la Música Catalana tenia la intenció d’incrementar el catàleg coral d’autors catalans en una època de plena efervescència del món coral, amb la creació de noves corals, orfeons, però amb una evident i limitada producció coral d’autors catalans. La mostra del CEDOC inclou documentació de la creació de l’esdeveniment i un extens fons d’obres guanyadores conservades al CEDOC, així com una part del tron de la reina dels Jocs Florals, obra de Puig i Cadafalch de l’any 1908, que es va conservar al Palau de la Música Catalana des del 1936, moment de l’inici de la Guerra Civil, i que ha estat restaurat recentment.
Concert Festa de la Música Coral
En la Festa de la Música Coral s’estrenaran les obres premiades en el I Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”:
El Cor Infantil de Sant Cugat (dir.: Elisenda Carrasco) estrenarà Brujas, hadas y sirenas de Concepción Meseguer, premi a la millor composició per a cor infantil.
El Cor Jove de l’Orfeó Català (dir.: Esteve Nabona) estrenarà Why is my verse de Josep Maria Guix, menció especial en la categoria de cor mixt, i Three japanese songs de Gerard López Boada, premi a la millor composició per a cor juvenil.
El Cor Exaudio d’Igualada i el Cor Plèiade de Granollers (dir.: Júlia Sesé) estrenaran The players ask for a blessing de Paul Ayers, premi a la millor composició per a veus iguals.
El Cor Madrigal (dir.: Mireia Barrera) oferirà l’estrena de Cançó de l’home parat al cantó de Mariona Vila, menció especial a la millor obra sobre un text en llengua catalana, i Come fontana piena. Madrigale de Joan Magrané, premi a la millor composició per a cor mixt.
També en l’àmbit d’aquest concert s’estrenaran les obres premiades en els VI Premis Internacionals Catalunya de Composició Coral:
El Cor Exaudio i el Cor Plèiade estrenaran Cançó de fer camí de Juan Bernardo Latini, premi a la millor composició a cappella sobre un text en llengua catalana, per a veus iguals.
El Cor Madrigal estrenarà Els somnis de l’Helena de Josep Barcons Palau, premi a la millor composició a cappella sobre un text en llengua catalana, per a veus mixtes.
Foto de família de l’acte de presentació de la Festa de la Música Coral, el dia 19 de febrer
Així mateix, el concert (preu únic: 6 euros) inclourà les cançons tradicionals catalanes La presó de Lleida, amb l’estrena de l’arranjament de Josep Ollé, i Margarideta, amb arranjament d’Albert Guinovart, a càrrec del Cor Infantil de Sant Cugat; Les Djins de Fauré i Comiat de l’ànima de Cristòfor Taltabull, a càrrec del Cor Jove de l’Orfeó Català, i Capvespre de Joaquim Serra, a càrrec del Cor Madrigal, entre altres obres.