ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Liceu Cambra, ‘masterclasses’ i concerts al Conservatori del Liceu

19/2/2016 |

 

 

Kaimerata_concerts

La Kaimerata, fundada i conduïda pel violinista i professor del Conservatori del Liceu Kai Gleusteen, dóna el tret de sortida a la temporada Liceu Cambra avui dijous, 18 de febrer, a les 20.30 h. Per sisè any consecutiu el conjunt format per alguns dels millors professors del Conservatori s’aplega per interpretar música de cambra, enguany centrada en l’obra de Franz Schubert.

Des que es va inaugurar l’auditori de la nova seu del Conservatori del Liceu, una sala de cambra condicionada per a 400 persones, Barcelona va guanyar una fantàstica sala d’audició cobejada per les grans institucions de la ciutat.

El Conservatori del Liceu, un dels centres de formació musicals més importants de Catalunya, fundat el 1837, que va inspirar i impulsar la construcció del Gran Teatre del Liceu el 1847, acaba de presentar una programació artística de primer nivell, que donarà encara més utilitat a aquesta sala, sovint sol·licitada per a enregistraments gràcies a la qualitat de la seva acústica.

Liceu Cambra és el nom d’aquesta heterogènia i eclèctica programació que vol crear una relació de simbiosi entre l’activitat pròpia del Conservatori i el públic general afeccionat a la música. És a dir, d’una banda, l’activitat concertística continguda en aquesta nova proposta programàtica vindrà donada, en gran part, gràcies a la presència acadèmica de grans professors i intèrprets en l’activitat del Conservatori; i, d’altra banda, per la voluntat d’oferir aquest auditori com una sala de concerts més en l’oferta de Barcelona, tot convidant-hi artistes i intèrprets de renom, dels quals també es beneficiaran acadèmicament els alumnes del Conservatori. Tot això és possible gràcies a l’inestimable suport filantròpic de Sergi Ferrer-Salat, actual president de la Fundació Ferrer-Salat, fundada pel seu pare, que hi dóna prop de 200.000 euros.

La primera cita important d’aquesta nova temporada de concerts és avui mateix dijous, 18 de febrer, a les 20.30 h, amb el concert de la Kaimerata, formació liderada pel violinista canadenc i professor del Conservatori del Liceu Kai Gleusteen. En el primer programa, la Kaimerata, integrada per Liviu Morna, violí; Duccio Beluffi, viola; Pau Codina, violoncel; Joaquín Arrabal, contrabaix; Isaac Rodríguez, clarinet; Josep Joaquim Sanchís, fagot; Juan Manuel Gómez, trompa, i el mateix Kai Gleusteen, interpretaran com a obra principal l’Octet D. 803 de Schubert, una obra no gaire sovint interpretada en concert. Aquesta és una nova edició de la Kaimerata, que es consolida després dels cicles dedicats a Beethoven la temporada 2010-11, als Octets de Britten el 2011-12, Prokófiev el 2012-13, Ravel el 2013-14 i Mendelssohn la temporada passada. Amb un cicle de quatre concerts, enguany dedicat al compositor vienès Franz Schubert, ens permetrà gaudir d’algunes de les obres més representatives del seu repertori. Els propers concerts tindran lloc el 10 de març (Quintet en Do major, Impromptus), el 31 de març (Quintet la Truita i Sonata Lebensstürme) i el 13 d’abril (Rondó per a violí i cordes, Quartettsatz i Quartet la Mort i la Donzella).

En aquest cicle es podran escoltar altres propostes interessants, com la del pianista William Kindermann amb alumnes del Conservatori, el 25 de febrer (amb una taula rodona l’endemà amb presència de Josep Pons, Katherine Syer i Benet Casablancas); un concert del pianista Albert Atenelle interpretant les Goyescas d’Enric Granados el 3 de març, i un recital de violoncel de Gustav Rivinius el 9 de març. Més endavant, el 16 de març serà el torn del Quartet Casals, que oferirà una masterclass i un concert el mateix dia. Al maig, concretament el dia 12, el Conservatori ofereix un merescut homenatge al guitarrista, compositor i director Leo Brouwer, després de les masterclasses que haurà ofert entre el 9 i el 12 de maig. En aquest àmbit, altres músics il·lustres que oferiran masterclasses són el trompa Alessio Allegrini, l’oboista Hansjörg Schellenberger, el tuba József Bazsinka, la flautista Silvia Careddu, el clarinetista Calogero Palermo, el fagotista Gustavo Núñez, el trombonista David Rejano, el trompetista Matthias Höfs, el saxofonista Daniel Gauthier, els violinistes Pavel Vernikov i Lukas Hagen i el violoncel·lista Gustav Rivinius.

També hi haura masterclasses dels pianistes Akiko Ebi, Elizabeth & Marcel Bergmann i Dina Yoffe, així com dels compositors William Kinderman i George Benjamin i els cantants Dolora Zajick, María Bayo i Joan Pons.

Com ja s’ha esmentat, tota aquesta activitat musical és possible gràcies a les donacions de la Fundació Ferrer Salat, que col·labora des de fa temps amb el Conservatori del Liceu, tot participant en la dotació de beques (24 cada any) i en la compra de nous instruments per enriquir el fons instrumental necessari per als estudiants.

Les entrades, amb un preu de 10 euros, es poden adquirir al web del Conservatori del Liceu, http://conservatoriliceu.es/ca/liceu-cambra-2016 , o a les taquilles del centre el mateix dia del concert.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet