17/2/2016 |
Aquest cap de setmana, Kazushi Ono inicia el cicle Brahms amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. En les properes temporades, l’OBC interpretarà la integral de les simfonies de Brahms, que seran enregistrades en directe per fer-ne un disc.
Kazushi Ono dirigeix aquest cap de setmana (19, 20 i 21 de febrer) la Simfonia núm. 4 de Brahms en un programa dedicat als grans exponents del Romanticisme. El programa “Kazushi Ono Romàntic: La Quarta de Brahms” començarà amb Manfred Suite, la música de ballet que Xavier Montsalvatge va estrenar a Barcelona l’any 1945 sobre un poema de Lord Byron i seguirà amb el Concert per a Piano i Orquestra de Schumann amb el pianista Jose Luis Prats com a solista convidat. Alberto Sampablo ha indicat que aquesta temporada, Ono dirigeix sis produccions, mentre que la vinent en seran vuit, a banda de col·laboracions especials.
Amb La Quarta de Brahms, Ono inicia una de les parts fonamentals del seu projecte artístic com a director titular de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, que servirà per treballar el so de l’Orquestra a partir de les simfonies del compositor. “La construcció tan intel·ligent que Brahms va fer de la música una oportunitat perfecta per treballar la connexió amb l’Orquestra i aconseguir un so vinculat a les emocions, perquè és una música molt bella”, assegura Ono, que ha anunciat que la temporada 16-17 dirigirà la Simfonia núm. 2 i que aquest projecte tindrà continuïtat en les temporades següents. De fet, en les properes temporades l’OBC interpretarà la integral de les simfonies de Brahms que seran gravades en directe pel segell Japonès Altus Music i se n’editarà un disc, i s’estudia la possibilitat de difondre la música catalana.
Ono ens ha explicat com ha anat l’assaig d’aquest matí de forma apassionada, posant exemples pràctics –fins i tot amb onomatopeies. Ono, que considera que l’OBC té “una base molt sòlida”, demana als músics que tanquin els ulls, sentin amb el cor i que, amb el ritme del seu batec, toquin les peces que se’ls demana. “Les orquestres es diferencien entre les que són dirigides i les que vertaderament toquen”, afegia.
Ono s’ha mostrat molt interessat en la música del país: “Vull conèixer el repertori català. He dirigit Casablancas i va ser una gran experiència. Tinc moltes ganes de dirigir Montsalvatge”. Ha manifestat que des del Japó es considera la música catalana molt expressiva i emocional.
El propers concerts que dirigirà Kazushi Ono a L’Auditori de Barcelona seran els dies 11, 12 i 13 de març amb el programa “El Violoncel de Gautier Capuçon i La Cinquena de Prokófiev” i els dies 19 i 20 de març amb el programa dedicat a La Tretzena de Xostakóvitx que l’OBC interpretarà per primera vegada. Precisament, Xostakóvitx serà un altre dels focus de treball de l’Orquestra que la temporada 16-17 n’interpretarà les Simfonies núm. 4, 6 i 8. Kazushi Ono dirigirà concretament la Simfonia núm. 6 de Xostakóvitx, que anirà precedida de Des Knaben Wunderhorn de Mahler i comptarà amb la veu de Thomas Hampson, considerat un dels millors barítons en l’actualitat. Per Ono “és un privilegi que Thomas Hampson hagi acceptat fer amb nosaltres aquest projecte”. Kazushi Ono també ha dit que “Mahler i Xostakóvitx són dos grans canals artístics a través dels quals una orquestra com l’OBC necessita expressar-se”. De fet, ha afegit, “els dos compositors estan molt relacionats, per la instrumentació, especialment en els vents”. Mahler serà juntament amb Brahms i Xostakóvitx un altre dels pilars de l’Orquestra per les properes temporades.
Ono s’ha pronunciat respecte el Premi Ashahi de les Arts 2015, considerat el Nobel del Japó: “Ha estat un honor rebre’l, i no m’esperava la repercussió que ha tingut”. Amb ironia, deia que a nivell pràctic “permet fer més amics”. Finalment, ha parlat dels seus projectes socials al Japó tant amb l’Orquestra Tòquio com ell sol amb el piano, activitats que més endavant vol implantar a Catalunya.
Aina Vega i Rofes
Núvol