19/12/2015 |
La GIOrquestra, la Coral Sant Jordi i el pianista Miquel Villalba estrenaran aquest dissabte 19 de desembre, a l’Auditori de Girona (21h) tres obres simfòniques del mestre Francesc Civil i Castellví, com a homenatge a aquesta figura clau de la música gironina, en el 25è aniversari de la seva mort.
En la primera part del concert, s’interpretaran Poema camperol per a orquestra i Concert en Re major per a piano i orquestra, sota la direcció del titular de la GIO Marcel Sabaté, i a la segona part es podrà escoltar la primera versió per a cor de veus mixtes i orquestra d’El nostre Nadal (1956), dirigida per Lluís Vila i Casañas, que es tornarà a interpretar el 24 de gener a Molins de Rei, vila natal de Civil.
El concert de dissabte, organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Girona, la Diputació, la família Civil, l’editorial Ficta, Joventuts Musicals de Girona i l’Auditori, obre també tot un procés de recuperació i difusió del gran llegat musical del mestre Civil perquè “la seva música no caigui en l’oblit i arribi a les noves generacions”, segons la seva besnéta, Maria-Elvira de Bolós, que ara s’encarrega de l’arxiu familiar i ha digitalitzat unes 300 partitures. “Potser més endavant crearem un web per difondre la seva obra”, manifesta.
La família ha impulsat la publicació del catàleg de l’obra i la correspondència de Francesc Civil (1895-1990) i les del seu germà gran Joseph (1876-1956), també compositor, que va viure bona part de la seva vida a l’Estat francès. El catàleg ha estat elaborat per Lluís Brugués i Albina Varés, i s’editarà a la primavera amb el suport de la Diputació de Girona. El catàleg inclou els registres de 612 manuscrits d’obres musicals de Francesc Civil, més prop de 3.000 cartes rebudes i 384 enviades pel músic en la seva correspondència amb noms destacats de la societat i la cultura del seu temps. Pel que fa a Joseph, es conserven 64 de les 427 obres que va compondre —moltes es van quedar a París— i més de 600 cartes. El volum es complementarà amb les biografies dels dos germans. Fins ara l’única biografia de Francesc Civil era la de mossèn Josep Maria Cervera, de 1992.
Aquesta nova editorial, amb seu a Vilablareix i fundada a Girona a primers de novembre, és una iniciativa de Bernat Cabré i Cercós (músic, musicòleg amb llarga trajectòria en el sector editorial) i Martí Ferrer i Bosch (músic i gestor cultural que fins ara dirigia els cors i orquestres al Conservatori de Tarragona i portava la gerència del Gremi d’Editorials de Música de Catalunya). Aquesta editorial aposta per la recuperació patrimonial i pel jove talent creatiu i es dóna a conèixer amb tres estrenes de Francesc Civil i Castellví.
Ficta neix amb la vocació d’anar més enllà de l’edició de partitures. L’objectiu és alinear sinergies i esforços de compositors, musicòlegs, intèrprets i programadors per fer arribar la música dels creadors, principalment catalans, de tots els temps a la màxima audiència possible i per tots els mitjans existents (concerts, enregistraments, partitures, cursos,conferències, etc.).
Ficta està al servei del públic i dels compositors però sobretot està al servei dels músics i formacions vocals i instrumentals que han de fer sonar la música. Sense els intèrprets (professionals o amateurs) la música no es fa realitat. Des de Ficta es vol fer un treball d’acompanyament de creadors i intèrprets per fer possible que la música que s’editi sigui programada i distribuïda a nivell nacional però també internacional.
Les primeres obres que s’estrenen són dues obres simfòniques i una obra simfònico-coral del compositor Francesc Civil i Castellví, de qui es commemora el 25è aniversari de la seva mort.
Poema camperol, Concert per a piano en Re i El Nostre Nadal són les tres obres simfòniques del compositor gironí Francesc Civil i Castellví (1895-1990) que s’estrenaran aquest 19 de desembre en un concert a l’Auditori de Girona protagonitzat per la GIOrquestra (Marcel Sabaté, director titular), el pianista Miquel Villalba i la Coral Sant Jordi (Lluís Vila i Casañas, dir.).
El concert començarà amb el Poema Camperol que és una fantasia simfònica breu sobre la cançó popular, “Un pobre pagès”. El Concert per a piano en Re, que serà interpretat en la seva estrena gironina pel prestigiós pianista Miquel Villalba, es va acabar d’escriure el 1956 i malgrat merèixer una menció d’honor al Premi Ciutat de Barcelona de 1961 i l’interès i reconeixement de prestigiosos pianistes i directors d’orquestra de l’època va romandre inèdita fins a dia d’avui.
El Nostre Nadal és un cicle de 15 nadales catalanes per a cor mixt i orquestra simfònica en elaboracions de gran dificultat interpretativa però alhora molt plaents de sentir que Francesc Civil va escriure per encàrrec del Pare Irineu Segarra (director de l’Escolania de Montserrat) per enregistrar en disc.
Aquesta primera versió per a cor mixt i orquestra no va ser mai enregistrada ni estrenada i Irineu Segarra li va encarregar una versió per a veus blanques i orquestra que, aquesta sí, va ser enregistrada dues vegades per l’Escolania de Montserrat i interpretada de formada fragmentada o completa en la seva versió per a veu i piano en centenars de concerts arreu del món.
Aquesta versió original per a cor mixt i orquestra, inèdita fins a dia d’avui, serà estrenada a Girona per la Coral Sant Jordi i la GIOrquestra i es tornarà a interpretar a Molins de Rei el diumenge 24 de gener de 2016. La Coral Sant Jordi oferirà El Nostre Nadal en la versió per a veus mixtes i piano el dia 20 de desembre a Barcelona i el 27 a Castellbisbal.
La família coral de la Coral Sant Jordi (L’Esquitx (coral infantil de la Coral Sant Jordi), L’Espurna, Coral infantil de la Coral Sant Jordi, Cor Jove de la Coral Sant Jordi) ha estat assajant El nostre Nadal de Francesc Civil i Castellví (editat per Ficta) en la versió per a cor mixt i piano que estrenaran durant el tradicional concert de Nadal el proper 20 de desembre a Barcelona.
Marta Díez Compte
Núvol