20/12/2015 |
La formació impulsada per Carlos Checa actua a l’Auditori AXA sota la direcció de Josep CaballéCarlos Checa, fundador i director de la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona. / PERE TORDERA
L’entusiasme guia les paraules de Carlos Checa, el director titular i artístic de la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona (JOSB). “El nostre propòsit és que els joves tinguin una eina educativa complementària a la formació reglada i que la societat tingui accés al gran repertori simfònic”, diu sobre un projecte que compta amb una cinquantena de músics d’entre 16 i 23 anys. La JOSB va presentar les credencials interpretant obres de Mozart i Beethoven al Foyer de Liceu el 25 d’octubre, i avui farà el segon concert a l’Auditori AXA (18 h), amb Schubert, Beethoven i Haydn en un programa que dirigirà Josep Caballé, titular de la Colorado Springs Philharmonic i director musical de l’Òpera i Staatskapelle de Halle. “Hi guanyen els músics, perquè poden tocar el gran repertori en una orquestra, i hi guanya la ciutat: els concerts són gratuïts”, assegura Checa.
“La JOSB és un projecte que suma, pensat perquè els músics que estan estudiant final de grau mitjà o superior tinguin un complement interessant”, explica, conscient que per als joves “és molt difícil tocar en orquestres a Catalunya”. “Ara mateix hi ha 1.300 estudiants de grau superior i, en total, 4.400 entre grau mitjà i superior, però no hi ha orquestres juvenils. A Catalunya tenim la tradició del cant coral, com passa a València amb les bandes, però el concepte de jove orquestra ha quedat només per a trobades de vacances per Setmana Santa, estiu i Nadal”, diu. Segons Checa, la clau és la suma. No es tracta de competir amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), sinó complementar-la. “La JONC és una orquestra magnífica i, de fet, nosaltres tenim instrumentistes que en formen part. Quan vaig dissenyar la JOSB vaig tenir molt clar que no trepitjaríem altres projectes”, recorda. L’objectiu és interpretar sis programes diferents en una temporada de setembre a juny. Tres els dirigeix Checa i els altres tres directors convidats com Caballé, Salvador Brotons i el veneçolà Joshua Dos Santos.
Sostenibilitat
La JOSB està impulsada per un consell artístic format per Checa, el compositor Albert Carbonell, la flautista de l’OBC Beatriz Cambrils i el violoncel·lista de la Simfònica del Liceu Matthias Weinmann. Es mou en un paradigma pedagògic i social, i la sostenibilitat depèn de “tres eixos”. El primer és el patrocini. “Hi estem treballant, però ja hi ha empreses i institucions interessades”, diu. El segon és el suport institucional. “El més important és el de l’Ajuntament de Barcelona. Vam firmar un conveni per a la cessió d’un espai al Centre Cívic la Sedeta, que és on assagem. És un lloc magnífic que havia sigut la sala d’assaig de la Banda Municipal”, diu. No és un suport econòmic, però sí logístic, i amb retorn social: el 3l de febrer la JOBS oferirà un concert a la Sedeta. També hi ha un conveni de col·laboració amb la Universitat de Barcelona, i el seu paranimf serà l’escenari de dos concerts l’1 i el 29 de febrer.
El tercer eix és l’aportació dels músics, que paguen una quota semestral de 250 euros. A canvi, a més de tocar en els sis concerts, reben l’ensenyament de professors especialitzats en els assajos. “Dediquem dos caps de setmana molt intensos a cada programa, i això dóna molta tranquil·litat -diu Checa-. “A vegades hem sigut esclaus del concepte de formar solistes, però és important crear la mentalitat d’equip de gran orquestra. A la JOSB hi ha nanos boníssims. No sé si arribaran a tocar a l’OBC, però vull que el seu pas per l’orquestra sigui transformador. És un objectiu que també tinc per a la ciutadania. Una orquestra jove té la capacitat de donar a conèixer les grans obres. Després del concert al Liceu se venia gent que no havia escoltat mai la Primera de Beethoven”, explica. El projecte tot just comença, però ja té en marxa el següent pas. Al gener hi haurà audicions per incorporar més músics, amb l’objectiu d’arribar als 65.
XAVIER CERVANTES
Ara