ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El retorn a l’Auditori de la Film Symphony Orchestra

15/11/2015 |

 

Després de l’èxit obtingut el passat 12 d’octubre, aquest diumenge 15 de novembre, la Film Symphony Orchestra, sota la direcció del mestre Constantino Martínez-Orts, torna a l’Auditori de Barcelona amb un segon concert ple de màgia i de moments cinematogràfics.

La Film Symphony Orchestra a l'Auditori

La Film Symphony Orchestra a l’Auditori

Cada vegada, la mixtura entre el lloc i l’espectador estreny més els vincles, recrea nous àmbits i paradigmes que prenen forma híbrida. Ara, les tècniques de màrqueting arriben també a les grans sales de concerts exprimint el potencial que ha deixat la narració audiovisual de les últimes dècades en una experiència única i trepidant. Més enllà d’un concert formal, el projecte dut a terme per la Film Symphony Orchestra esdevé tot un espectacle que es converteix en un viatge a través de les vivències de l’espectador: que tan poden relacionar-se amb la pel·lícula que fa referència en sí -intenció per la qual aquella música fou composada- com també de les experiències paral·leles profundament lligades al background de cadascú. Potser, precisament per aquesta raó, pel fet de mancar d’una gran pantalla, hom pot descodificar més lliurement el motiu sonor interpretat en directe, que cobra vida més enllà de les imatges que acompanya.

Un format pensat per a tota mena de públics, des del familiar als estrictament fans, i que garanteix el ple total d’una gran sala de concerts com la Pau Casals de l’Auditori amb un aforament de 2200 espectadors. I és realment singular que les emocions eixordadores d’aquesta plenitud no se sentin cada dia o en menor intensitat en altres cicles programats al llarg de l’any. Perquè per damunt de tot estem parlant d’una gran atracció que resumeix l’essència musical arrelada en la societat actual, majoritàriament, sotmesa a un règim escòpic de fàcil digestió i alt en sucre, amb grans dosis d’adrenalina i la llagrimeta a flor de pell.

Al capdavant d’aquest projecte, l’expressiu i entusiasta Constantino Martínez-Orts, professor d’orquestra a la Berklee College of Music al Màster de Film Scoring, mestre veterà en la matèria de dirigir per a les grans masses i de conduir projectes relacionats amb grans esdeveniments exclusius, com ho féu en un concert a la première de El Hobbit 3 a l’Estat Espanyol, o omplint la Plaza de Toros de Las Ventas de Madrid, davant de 10.000 persones. També ha estat al capdavant d’orquestres tan prestigioses com la BBC Concert Orchestra, la Filarmonica Nationala Sergei Lunchevici o l’Orquestra de València, entre moltes altres. Actualment director titular i ideòleg de la Film Symphony Orchestra (FSO), nascuda el 2011, pionera a Europa en gires de concerts amb un programa exclusiu de música per a cine, amb una plantilla de més d 75 músics. L’actual tour 2015 els ha dut a fer més d 20 concerts per diverses ciutats de l’Estat, incloses les capitals més importants.

El seu programa engloba en gran majoria música original de pel·lícules que han ostentat l’Oscar o bé l’han arribat a guanyar, tot i no haver estat aquest un requisit per a la selecció del repertori del concert. També hi trobem estrenes recents, d’altres que reten homenatge -com al recent desaparegut James Horner -o bé les que fan referència a un gènere concret (western, bèl·lic, acció…) que al pas del temps han esdevingut un emblema dins la història del cine. El concert, dividit en dues parts, consta de títols musicals com: Mission: impossible (Lalo Schifrin), Ciutadà Kane (Bernard Herrmann), Doctor Jivago (Maurice Jarre), El Pont del riu Kwai (Kenneth Radford), Out of Africa (John Barry), Matrix (Don Davis), Imitation Game (Alexander Desplat), Star Trek VIII: First Contact (Jerry Goldsmith), Independence Day (David Arnold), Grans Horitzons (Jerome Moross), The Village (James Newton Howard), Els Goonies (Dave Grusin), Llegendes de passió (James Horner), The Avengers (Alan Silvestri), The Theory of Everything (Johann Johansson), Parc Juràssic, o E.T (John Willimas)… entre moltes altres sorpreses que per motiu exprés de les ovacions poden donar-se al final del concert en forma de bisos o bé de propines. En la darrera ocasió, el clam incansable del públic obligà a reaparèixer al “Neo” Constantino Martínez-Orts, fins a quatre vegades per a interpretar un nou tema fora de programa, portant l’espectador a viatjar a través de noves galàxies…

A tots aquells enamorats de la vida i del bon cine, somiadors, a tots aquells que esteu més estona allà dalt del núvol que aquí, en aquest món tan gris; aquest diumenge no us farà res tocar de peus a terra: teniu una cita a l’Auditori de Barcelona que no us deixarà indiferents.

Andreu Martínez Miret
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet