27/10/2015 |
L’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic de Barcelona ha presentat la seva programació estable a la seva seu amb quatre concerts que tindran lloc el 2 de novembre, el 17 de desembre, el 21 d’abril i el 22 de juny. Com a artistes convidats destaquen Claudi Arimany i Enrique Tellería.
Una bona manera de començar una roda de premsa és coincidir amb el final d’un assaig, en aquest cas de l’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic, que avui presentava la seva temporada estable a la seva seu, la institució que li dóna nom. Els concerts tornen després de deu anys d’aturada, el 2005. L’orquestra moderna es va crear el 1990 sota la batuta de Javier Mateos, concertino, entre d’altres, de l’Orquestra Simfònica del Vallès.
Mateos torna al capdavant del projecte que va fundar, l’any 1900, el compositor i pianista Enric Granados, que va organitzar i protagonitzar diferents concerts de cambra al costat dels primers socis fundacionals.
Helena Bayo ha remarcat el fet que l’orquestra tingui l’aixopluc del Reial Cercle, perquè en un país on “manquen estructures estables” això és important, i s’ha mostrat convincent en el fet de poder “internacionalitzar l’orquestra”. D’altra banda, Javier Mateos ha fet una valoració de les temporades anteriors i ha presentat els quatre concerts estables, “tot i que farem concerts repetint programes i miscel·lània dels que ja s’hauran fet”.
Dilluns 2 de novembre tindrà lloc “El duel de Don Quixot amb les flautes”, un duel entre Claudi Arimany i Eduard Sánchez. Tocaran la Suite núm. 2 en Si menor BWV 1067 per a flauta i orquestra de cordes de J. S. Bach, el Concert núm. 1 en Sol menor per a dues flautes i orquestra de cordes de Quantz. Segons ha explicat Arimany, Quantz “era company de feina d’algun dels fills de Bach i flautista de la cort de Frederic el Gran”. Ens ha explicat que en l’època, “els concerts es feien a sales molt petites, per a un públic selecte. Fins a la Revolució Francesa no van aparèixer les grans sales de concerts”. És un concert “rar” de sentir, que ha recuperat Arimany de l’oblit. També tocaran la Suite de Don Quixote de Telemann i la Simple Symphony de Britten.
El proper concert serà dijous 17 de desembre, “Tangos i milongas”, amb obres de Piazzolla, Gardel y Le Pera, Mariano Mores, Rodríguez, i del solista de bandoneó, l’uruguaià Tellería, així com un arranjament seu del Cànon de Pachelbel. El següent tindrà lloc dijous 21 d’abril de 2016, anomenat “Catalunya en solfa”, on se sentiran obres de Serra-Vila, Ferran Cruixent, Eduard Toldrà i Albert Guinovart. Destaca la intervenció del solista Conrado Moya a la marimba, que estrenarà a Barcelona “Visions” per Marimba i cordes, de Cruixent. Javier Mateos ha explicat que l’obra de Guinovart, Adagio i allegro, va ser composta expressament per a la formació, i que “la van tocar en manuscrit, ja que el compositor la va acabar al Reial Cercle”.
Finalment hi haurà un recorregut per la història del clavicèmbal amb el jove solista Xavier Ricarte, des que feia la funció de baix continu fins a la seva desaparició al Romanticisme, passant pel moment en què va arribar a ser solista. Es tocarà el Concert en La m per a dos violins de Vivaldi (baix continu), el Concert per a piano en Fa Major de Bach (solista) i la Serenata per a cordes de Dvorák (piano). El concert porta per nom “Del continuo a solista… i la seva desaparició”.
L’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic és una formació integrada per joves artistes. “La mitjana és d’uns 24 anys”, deia Javier Mateos. Arimany celebrava que l’ensemble hagués recuperat el vol, perquè “la vida musical a casa nostra està pensada per als estrangers, i aquesta orquestra recolza els talents d’aquí”.
Amb aquesta temporada l’orquestra vol iniciar una nova etapa caracteritzada per l’estabilitat de la seva programació i la creació d’un públic fidel.
Aina Vega Rofes
Núvol