ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Simfonova, o com tornar-nos a enamorar de l’òpera

19/10/2015 |

 

“Només per a uns quants?”. Tot responent a aquesta pregunta, Marcel Gorgori està disposat a demostrar que l’òpera és a l’abast de tothom. Per això presenta al públic el gran espectacle operístic Simfonova, que està girant pels principals teatres de Catalunya i que avui 18 d’octubre arriba a la Sala Montsalvatge de l‘Auditori de Girona.

Simfonova

Simfonova

Just en el moment d’asseure’s a la millor llotja del Teatre d’Òpera de San Francisco per veure una representació de La Traviata, Edward Lewis diu a la seva acompanyant Bibian Ward: “La reacció de la gent la primera vegada que veu una òpera és molt espectacular: o els encanta o els horroritza. Si els encanta serà per sempre i, si no, poden aprendre a apreciar-la però mai els arribarà al cor”.

Hi ha diversos mètodes per acostar-se a l’òpera: de forma autodidacta, per curiositat, fent de tastaolletes i descobrint per compte propi el que agrada i el que no, o bé amb el guiatge i acompanyament d’algú que sàpiga comunicar tot el que és essencial perquè el món de l’òpera atrapi i el gaudi sigui màxim.

Marcel Gorgori (Barcelona, 1968), periodista, escriptor i un dels millors divulgadors de l’òpera de casa nostra, afirma convençut, que fins i tot sense adonar-nos-en, la gent coneixem més òpera de la que ens pensem perquè l’òpera ens acompanya cada dia en moltíssims moments. Disposat a demostrar amb fets les seves paraules, Marcel Gorgori presenta al públic Simfonova, un gran espectacle operístic que està omplint des de fa dos anys els principals teatres de Catalunya.

Simfonova

Simfonova és el resultat de la feliç unió d’una sèrie d’elements que amb anterioritat funcionaven de forma autònoma els uns dels altres. D’una banda l’Orquestra Barcelona Filharmonia amb el seu director Daniel Antolí al capdavant; d’una altra banda el Cor Camerata Impromptu i el Cor Contrapunt (una part de l’Orfeó Manresà) i finalment, Marcel Gorgori, molt conegut pels seus programes de divulgació al dedicats al món de l’òpera (Nit d’Arts) i al món del vi (En clau de vi), emesos l Canal 33. De les ganes de singularitzar l’oferta de l’orquestra i de la capacitat divulgadora de Marcel Gorgori va néixer Simfonova i amb el projecte, un primer espectacle que porta per títol Només per a uns quants?, que persegueix l’objectiu de demostrar que l’òpera forma part de les nostres vides i que comprendre-la i apreciar-la està a l’abast de tothom.

Simfonova

Simfonova

Només per a uns quants?

En entrar al teatre el teló està obert. A l’escenari s’hi poden veure un munt de cadires col·locades de forma ordenada. De mica en mica aquestes cadires les ocupen els 60 músics de l’orquestra i al seu darrere s’hi instal·la el cor format per 80 veus. El director, Daniel Antolí, surt a l’escenari i saluda el públic i a continuació també ho fa el conductor de l’espectacle, Marcel Gorgori. L’escenari es tenyeix amb els tons granes del seu emblema, projectat al damunt d’una pantalla gegant al fons de l’escenari, que serà clau en el desenvolupament de l’espectacle. En un instant Marcel Gorgori pren la paraula i amb gran agilitat i dinamisme, fa veure amb les seves explicacions als assistents que omplen la sala, que l’òpera és present en el nostre dia a dia. Ho demostra amb exemples ben concrets com ara el to del telèfon mòbil, la música d’una trucada que es manté en espera, el fil musical del metro o la publicitat que la televisió emet cada dia. Però és clar, no és el mateix sentir (més que escoltar) els bocins d’òpera que reconeixem fàcilment, amb unes condicions poc adequades, que fer-ho tal com la música i la seva interpretació requereix. Per això l’orquestra i el cor prenen completament el protagonisme i interpreten el que ja a hores d’ara, potser sense que ens en adonem, és el fil musical de les nostres vides.

Es van intercalant les explicacions de Marcel amb el preludi de Carmen de Bizet, “Casta diva…” de Norma, de Bellini, “Nessun dorma” de Turandot, de Puccini, “O mio babbino caro” de Gianni Schicchi de Puccini… totes elles àries molt conegudes que els solistes de Simfonova interpreten meravellosament.

Les veus solistes de Simfonova són les de la soprano Maribel Ortega, el tenor Josep Fadó, la soprano Sara Blanch i el baríton Xavier Aguilar, que fan viure les seves interpretacions al públic amb la mateixa intensitat amb què ho fan ells des de l’escenari. No es limiten només a cantar les seves àries sinó que, a més, també les teatralitzen, amb gestos adequats, amb una gran intensitat i emoció.

El públic

En les seves conferències, cursos i xerrades divulgatives sobre òpera, Marcel Gorgori acostuma a explicar al seu auditori que per entrar en el món de l’òpera, cal un petit esforç. És ben cert, cal fer-lo per tal de gaudir-ne plenament perquè quan es coneix l’argument de la història que s’explica, el moment històric en el qual l’òpera ha estat composta, qui n’ha estat el autor i mínimament quines característiques reuneix, aleshores és molt més fàcil comprendre-la i que l’òpera comenci a agradar desplegant generosament tots els plaers que pot arribar a provocar, perquè l’òpera és en si mateixa una font inesgotable de descobertes, de sensacions i de continus enamoraments. La invitació de Simfonova en aquest sentit és molt clara i va dirigida a tots els públics.

El proper dia 14 de juny, Simfonova al complet, orquestra, solistes i presentador, actuaran a l’Auditori de Barcelona. La imperdible cita és diumenge 14 de juny a les 19h. Una oportunitat única per tornar a enamorar-se de l’òpera els qui ja la coneguin i per descobrir-la els que encara o s’hi hagin acostat. I tant per als uns com per als altres, garantia segura de passar una tarda absolutament inoblidable.

Roser Pros-Roca
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet