La música en la vida de personatges anònims, eix d'una nova sèrie del 33
6/4/2004 |
A cada capítol es musicalitzen els sons quotidians que envolten els protagonistes.
'Afectes sonors' s'estrena el diumenge 18 d'abril a la nit.
E l 33 estrenarà el dia 18 d'abril Afectes sonors, una nova sèrie documental que busca explicar històries de persones anònimes en què la música té un paper fonamental. Una mare de 75 anys que s'ha aficionat a la música tecno per aprofundir la seva relació amb el seu fill disc-jòquei o un ballarí professional d'origen argentí que, malgrat haver-se quedat parcialment cec, continua pujant a l'escenari seran alguns dels protagonistes dels sis capítols de trenta minuts d'aquesta producció de Televisió de Catalunya, codirigida per Jordi Fàbregas i Lluís Hidalgo.
El títol del programa respon a la voluntat dels seus creadors d'intentar atorgar un pes més gran a les històries, vinculades amb la música des del sentiment. És per això que Fàbregas explica que han buscat "personatges que puguin enganxar l'espectador de totes les edats, des de gent jove fins a gent gran".
La narració
Cada capítol està narrat en primera persona, no hi ha veus en off i, en alguns casos, hi ha més d'un personatge protagonista. A més, Fàbregas destaca que gràcies a la gran diversitat de persones anònimes que es presenten i a l'originalitat, en alguns casos, de les seves històries, l'audiència podrà veure reflectits al llarg de la sèrie tota mena de gèneres musicals, des de la música electrònica fins a la clàssica i la contemporània.
Un dels "valors afegits" i la part "més innovador" d'Afectes sonors, segons remarca Fàbregas, és que, per donar més rellevància a la sèrie, s'ha intentat recollir a cada capítol els ambients sonors que hi ha en l'entorn quotidià de cada personatge. D'aquesta manera, en el capítol on es parlar d'un exprofessor del conservatori d'Andorra que ho va deixar tot per fer de cuiner en un particular restaurant de Besalú, on compara el menú degustació amb la música clàssica, Afectes sonors elabora una banda sonora a través dels sons que s'escolten a l'hora de preparar els diferents plats.
La banda sonora
En un altre capítol, el dedicat a glossar la història de la mare d'un disc-jòquei, el programa ha fusionat la música tecno amb els sons quotidians que la dona provoca mentre es prepara l'esmorzar. Sons tan comuns com els que fan la cafetera, els coberts, el got, el plat o el microones passen a formar part de la banda sonora d'aquell capítol i, segons assegura Fàbregas, "ajuden a explicar millor la història".
Afectes sonors s'emetrà els diumenges a la nit després de Silenci? i es presenta com una oferta innovadora que intenta fer un pas endavant pel que fa als formats musicals que s'han fet fins ara.
Mar Ferrando
Avui