ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Jordi Savall homenatjarà Ramon Llull a Poblet

10/7/2015 |

 

El Festival de Música Antiga també dedica un concert a Armènia

 

Jordi Savall dirigirà tres programes ben diferents en la tercera edició del Festival de Música Antiga de Poblet, que se celebrarà al monestir els dies 14, 15 i 16 d’agost. “Hem buscat l’equilibri entre el vessant històric, el del diàleg intercultural i la interpretació d’una obra major”, explica Savall. És a dir, les tres grans potes del relat artístic del músic d’Igualada, que dimecres va rebre la Medalla d’Or al mèrit cultural de l’Ajuntament de Barcelona.

El primer concert commemora els 700 anys de la mort de Ramon Llull. El segon “reflecteix la memòria viva de l’Orient cristià” cent anys després del genocidi armeni. I el tercer és “el testament de Bach”. Els dos primers se celebraran a l’aire lliure, i el tercer a l’església del monestir. A Ramon Llull. Temps de conquestes, de diàleg i de cohort, Savall, La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI il·lustren musicalment “una època extraordinària”. “Llull és una figura fonamental de la nostra història. La seva vida és patrimoni d’una època convulsa però molt rica, una època de contactes entre cultures i religions”, explica Savall, que recorda que moltes de les poesies de Llull estaven pensades per ser cantades. El concert serà tant una evocació de la figura del savi mallorquí com una mirada a les músiques del segle XIII, “un temps de canvi, un passatge entre els trobadors i l’època polifònica”.

Recerca en còdexs medievals

Per configurar el repertori del concert, la interpretació del qual requerirà “un treball creatiu d’improvisació que respecti el caràcter de les músiques”, Savall ha buscat referències musicals en l’obra de Llull, i encara avui manté oberta la tasca de recerca en diversos còdexs medievals catalans i occitans. “Hi haurà peces de tradició trobadoresca i oral que s’havien perdut, cançons i danses profanes i altres de caràcter religiós”, diu Savall. I també músiques d’origen àrab i jueu. El concert sobre Ramon Llull s’estrenarà a Poblet i al novembre serà interpretat a Palma, dins dels actes de l’Any Llull, i Barcelona.

La segona nit del festival de Poblet tindrà com a protagonista L’esperit d’Armènia. Savall dirigirà Hespèrion XXI i quatre músics armenis en una actuació que recordarà la magnitud de la tragèdia viscuda pel poble armeni l’any 1915, quan el govern dels Joves Turcs va engegar una persecució per esborrar la presència armènia a Turquia. Un dels propòsits de Savall és contribuir a impedir que perdurin “l’oblit i la negació del genocidi”. Per això a l’abril va interpretar un “acte de memòria” amb músics turcs i armenis a Istanbul. “Hi ha signes positius, com ara que el 36% dels turcs de 18 a 26 anys serien favorables al reconeixement del genocidi armeni. El problema és el règim, que ho segueix negant”, diu Savall.

El festival es tancarà amb el repte d’interpretar l’ Ofrena musical de Bach, “síntesi del Barroc” que també necessita ànima improvisadora, tal com va fer Bach a partir de la melodia que li va proposar Frederic el Gran. Amb tot, Savall segueix treballant en el projecte de les músiques de l’esclavatge, que implicarà músics de Mali, el Brasil, Colòmbia i Mèxic i que inclourà diferents textos històrics, des del segle XV fins a Martin Luther King. “El lloc ideal per estrenar-lo seria el Grec”, diu Savall.

XAVIER CERVANTES
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet