ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Nova temporada de l’OBC i L’Auditori 2015-16

15/5/2015 |

 

El director japonès Kazushi Ono serà titular de l’orquestra per als propers cinc anys. © May/Zircus

El director japonès Kazushi Ono serà titular de l’orquestra per als propers cinc anys. © May/Zircus

OBC: Nou director, nova etapa, noves músiques

L’OBC comença nova temporada amb el canvi d’etapa que suposa el nomenament del director japonès Kazushi Ono com a titular de l’orquestra per als propers cinc anys. La seva experiència al capdavant del Théâtre de la Monnaie de Brussel·les i de l’Opéra National de Lió l’han convertit en un gran expert en el repertori francès i és per això que serà habitual veure’l dirigir algunes de les obres més rellevants d’aquest repertori, com ja ho farà la propera temporada amb el Daphnis et Chloé de Maurice Ravel. Altres obres magistrals que presentarà al públic de l’OBC són la Missa de Leonard Bernstein, la Quarta Simfonia de Brahms o la Cinquena Simfonia de Prokófiev. El mestre Ono s’estrenarà com a director titular en un concert molt especial dins de la Sagrada Família en la que també serà la primera vegada que l’OBC actua dins del temple.

Simfonisme cent per cent

Hèctor Parra, compositor convidat de L’Auditori i el Palau de la Música Catalana. © Manu Theobald

Hèctor Parra, compositor convidat de L’Auditori i el Palau de la Música Catalana. © Manu Theobald

Al llarg de la temporada l’OBC interpretarà més de 80 obres simfòniques que abasten els últims 300 anys de la història de la música: des del Barroc, amb obres de Bach o Händel, fins a l’actualitat, amb obres d’Hèctor Parra –compositor convidat de L’Auditori i el Palau de la Música Catalana–, Toru Takemitsu o Albert Guinovart, passant pels grans autors simfònics del Classicisme, el Romanticisme i el segle XX. Tindrem el plaer d’escoltar la Tercera de Mahler –en el retorn de l’anterior titular, Pablo González, com a director de l’OBC–, la Simfonia Leningrad de Xostakóvitx, la Cinquena i la Novena de Beethoven, la Cinquena de Prokófiev i el seu aclamat Romeu i Julieta, la Quarta de Brahms, la Tercera de Schumann, La Meva Terra d’Smetana, L’ocell de foc d’Stravinsky, les Danses simfòniques de Rachmàninov, la Patètica de Txaikovski o el Bolero de Ravel, entre d’altres.

Enguany, després del Festival Rachmàninov i el Festival Beethoven en les darreres temporades, l’OBC proposa un Festival Gershwin. El virtuós pianista Aleksei Volodin i l’Orquestra n’interpretaran grans obres, com Rhapsody in blue, Concerto in F, suites de Porgy and Bess o Un americà a París.

Grans solistes

Lang Lang

Lang Lang

Fins a trenta solistes actuaran amb l’OBC aquesta temporada, alguns d’ells reconeguts internacionalment, com els violinistes Joshua Bell i Isabelle Faust, els violoncel·listes Alisa Weilerstein i Gautier Capuçon, i altres solistes excepcionals, com Aleksei Volodin, Vadim Repin o Viviane Hagner. Un dels esdeveniments de la temporada serà el concert que Lang Lang oferirà al costat de l’OBC com a pianista i director, tot interpretant Mozart.

Una altra novetat és el debut del mestre Jordi Savall al capdavant de l’OBC en un programa Bach, Mozart, Salieri i Händel. Una ocasió única per veure el nostre músic més internacional al capdavant de l’Orquestra del país. Aquesta temporada també dirigirà l’OBC Jan Willem de Vriend, que serà el principal director convidat de l’Orquestra i també n’agafaran la batuta Pinchas Steinberg, Clemens Schuldt o Vassili Sinaiski, entre molts d’altres.

Idil·li de cinema

danny_elfman_live_nokia_theater_110114_by_raymond_britt_1

L’OBC repetirà l’experiència d’interpretar les millors bandes sonores de cinema amb la projecció en directe: la propera temporada ho farà amb Gladiator i Pirates del Carib. El tercer concert de cinema estarà protagonitzat pel binomi Tim Burton i Danny Elfman, tot recuperant fragments de pel·lícules com Alícia al País de les Meravelles, Batman, Pesadilla antes de Navidad, Eduardo Manostijeras, mentre que per Nadal la màgia de musicals emblemàtics com Somriures i llàgrimes, Oliver o La bella i la bèstia pujarà a l’escenari de L’Auditori.

Programació L’Auditori 2015-16

La soprano Anna Prohaska. © Harald Hoffmann/DG

La soprano Anna Prohaska. © Harald Hoffmann/DG

D’altra banda, L’Auditori acollirà nombrosos noms coneguts, tant en la seva temporada de cambra com de música antiga. Des de Sir John Eliot Gardiner dirigint la Gran Missa en Do menor de Mozart a René Jacobs amb el Collegium Vocale Gent interpretant La Creació de Haydn, passant per Jordi Savall dirigint l’òpera The fairy queen de Purcell. Hi destaca també el debut de la soprano Anna Prohaska al costat d’Il Giardino Armonico dirigit per Giovanni Antonini o el concert dedicat al personatge de Farinelli i protagonitzat pel contratenor Valer Barna Sabadus en el seu debut a Barcelona. També hi ha col·laboracions destacades, com les de l’Akademie für alte Musik Berlin, que enguany interpretarà part dels Concerts de Brandenburg de Bach, o bé el cicle El So Original de Jordi Savall i els concerts dedicats a les figures de Ramon Llull i Miguel de Cervantes, d’aniversari aquest 2015.

Entre la programació de música de cambra, cal destacar projectes com el de la interpretació de Sonates de Brahms a càrrec del duo format per Christian Tetzlaff i Lars Vogt, o bé l’actuació de Janine Jansen en un concert amb duo de piano, així com els dos concerts del Quartet Casals que obriran i tancaran el cicle de cambra amb Xostakóvitx. El suport als joves artistes es posa de manifest en concerts com els de Harriet Krijgh, una Rising Star, o bé el del guanyador del premi del públic del Concurs Maria Canals, així com el suport ofert als talents de casa, amb la pianista Alba Ventura o el baríton Josep-Ramon Olivé, que oferirà un recital que inclou el Dichterliebe de Schumann.

 

Banda Municipal de Barcelona

Banda Municipal de Barcelona

La Banda Municipal de Barcelona –que dirigeix Salvador Brotons– celebrarà la propera temporada el 130è aniversari de la seva fundació amb una temporada que amplia el nombre de concerts, de 14 a 17, i que permetrà sentir en versions per a banda obres tan conegudes com els Carmina Burana de Carl Orff, el ballet Petruixka d’Stravinsky o l’Obertura 1812 de Txaikovski. També es recuperaran obres originals per a banda, com el poema simfònic Empúries de Josep Maria Ruera o bé Música per a un diumenge de Xavier Montsalvatge, mentre que el compositor Johan de Meij, un dels més interpretats per les bandes simfòniques de tot el món, dirigirà per primer cop la Banda Municipal de Barcelona en un concert amb obres originals seves.

L’Auditori acollirà així mateix, corresponent a la programació de músiques modernes, el cicle Amplificats, en què es podran veure col·laboracions amb altres festivals de la ciutat, com el de Jazz, el Tradicionàrius, el de Guitarra o el del Mil·lenni. Es mantenen els Afters –hi seran presents noms com Marco Mezquida, Gabriel Amargant o la Big Band de l’ESMUC– i els cicles Sampler Series i Escenes. Els Sampler Series amplien la programació fins a catorze concerts, amb propostes úniques, com la col·laboració internacional amb el Festival Ultima d’Oslo, la visita dels Neue Vocalsolisten Stuttgart o l’Ensemble Ascolta, a més de la visita de l’Ensemble Recherche, el BCN216, Agustí Fernández, Víctor de la Rosa o l’Oslo Sinfonietta i l’Ensemble CrossingLines.

La programació de L’Auditori es completa amb la intensa programació de l’àmbit educatiu, que inclou alguns espectacles nous: Planeta Clarinet, Històries elèctriques i Händel & friends, que s’afegeixen als ja existents i que cada any permeten a més de 100.000 nens gaudir de la música.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet