8/5/2015 |
La música antiga serà un dels eixos del repertori de la 35a edició
Per primera vegada en 35 anys d’història, Josep Lloret no és al capdavant del Festival de Torroella de Montgrí i de les Joventuts Musicals de Torroella. Ho va deixar estar a finals del 2014, i ara el substitueix Albert Bou com a president de les Joventuts Musicals, i Montse Faura com a directora general i artística del festival. “Substituir-lo és impossible. Jo no puc assumir la direcció artística, però per sort hi ha la Montse Faura”, diu Bou. De fet, l’empremta de Lloret encara hi és present, perquè la programació de la 35a edició, que inclou noms com Khatia Buniatishvili, Jan Lisiecki, Jordi Savall i María Bayo, la va fer conjuntament amb Faura.
Una altra novetat és el calendari, perquè l’activitat es concentrarà del 2 al 20 d’agost, majoritàriament a l’auditori Espai Ter. “Passem de cinc setmanes a tres, totes a l’agost perquè és el mes en què es consolida i fidelitza el nostre públic”, explica Faura. Tot plegat seran tretze concerts, un dels quals familiar, més els que es programen del 28 de juliol a l’1 d’agost dins el Fringe Festival, un pròleg que assoleix entitat pròpia.
Monteverdi en versió concert
“Òpera, cantates, cançó culta i tradicional seran presents al festival”, diu Faura, que assegura que la veu i el piano es repartiran “el protagonisme” i que la música antiga tindrà un paper destacat, amb concerts com el de l’Ensemble La Fenice, que faran l’òpera L’Orfeo, favola in musica de Monteverdi en versió concert. Veu i piano aniran plegades en la inauguració, en què el tenor Josep Bros i el pianista Marco Evangelisti interpretaran àries d’òpera i sarsuela. Entre les veus destaca la soprano austríaca Anna Prohaska, “la reina de l’òpera barroca”, segons Faura. Prohaska, que al desembre cantarà a L’Auditori de Barcelona amb Il Giardino Armonico, actuarà a Torroella amb l’Ensemble Arcangelo.
També passaran pel festival les sopranos María Bayo, Julia Doyle i Laia Frigolé. Bayo farà un recital francès amb Rubén Fernández Aguirre al piano. Doyle i la formació britànica The King’s Consort abordaran la influència italiana en la música italiana del segle XVII. I Frigolé serà una de les solistes del concert de l’Acadèmia 1750, que interpretarà les Cantates per l’Ascensió de Bach.
Pel que fa als pianistes, el festival programa recitals d’Enrique Bagaría (amb el Lucerne Festival Winds), Khatia Buniatishvili, Jan Lisiecki i Joaquín Achúcarro, sempre fidel a Torroella. La cloenda tindrà el segell de Jordi Savall al capdavant d’Hespèrion XXI i amb un repertori dedicat a l’esperit d’Armènia, coincidint amb el centenari del genocidi. Serà el punt final d’una edició que té un pressupost de 451.000 euros, dels quals 336.500 corresponen a l’aportació de les administracions públiques.
XAVIER CERVANTES
Ara