ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Mixtur dedica quatre dies a la nova creació sonora a Barcelona

8/4/2015 |

 

Ensemble 2e2m. © E. Kongs

Ensemble 2e2m. © E. Kongs

El Festival Mixtur amplia horitzons en aquesta tercera edició i convida importants conjunts europeus, com l’alemany Ensemble Recherche o el francès Ensemble 2e2m, i es consolida com un dels esdeveniments més importants a Barcelona en l’àmbit de la nova creació musical. Amb 15 concerts, 2 taules rodones i espectacles multidisciplinaris, Barcelona es convertirà del 23 al 26 d’abril de 2015 en capital de les músiques de recerca i la creació multidisciplinària, amb el centre d’acció a l’antiga fàbrica Fabra i Coats, avui “fàbrica de creació”. El Festival Mixtur amplia fronteres i troba sinergies amb altres institucions de la ciutat que també dediquen una atenció important a la música contemporània, com són la Fundació Tàpies i L’Auditori.

Ensemble Recherche

Ensemble Recherche

Vertixe Sonora Ensemble

Vertixe Sonora Ensemble

Seguint la línia marcada en edicions anteriors, el Festival Mixtur es presenta amb l’objectiu de trencar el prejudici d’elitisme amb què sovint es titllen les noves músiques i inclou en la programació propostes inèdites al país, a més de continuar destinant un espai molt especial a les activitats pedagògiques (tallers de composició i d’improvisació). Així doncs, Fabra i Coats-Fàbrica de Creació de Barcelona, s’omplirà durant quatre dies amb un total de 15 concerts, incloent-hi l’actuació de formacions internacionals de llarga trajectòria com l’Ensemble Recherche o l’Ensemble 2e2m, i d’altres de nacionals com CrossingLines, Vertixe Sonora Ensemble o BCN216, entre d’altres.

Ensemble for New Music Tallin

Ensemble for New Music Tallin

Enguany el Festival Mixtur presenta importants novetats, les quals el converteixen en una finestra internacional als nous corrents que difícilment troben espai als circuits habituals de programació. Una és la col·laboració amb el cicle Sampler Series de L’Auditori (nova temporada dedicada a les noves músiques definidora de la presència de la música contemporània a Barcelona). Així, la sessió del mes d’abril d’aquest cicle es durà a terme en el marc del Festival Mixtur a la Fundació Tàpies, institució que configura el triangle d’aquesta col·laboració; inclourà els concerts de Phill Niblock, nom històric del minimalisme, i l’Ensemble for New Music Tallin, formació molt activa i jove seleccionada en la Convocatòria Mixtur 2015, com a eixos del programa. Una altra novetat és que el Festival Mixtur enguany desenvoluparà un canal en línia de transmissió en streaming, en col·laboració amb Livemedia, laboratori audiovisual dedicat a noves formes de retransmissió artística, actualment en residència en la Fabra i Coats-Fàbrica de Creació.

Quatre dies: 15 concerts, 70 artistes

CrossingLines. © Anna Madrid

CrossingLines. © Anna Madrid

Un dels punts forts de la programació serà la presència de l’Ensemble Recherche, formació alemanya amb 30 anys de carrera i més de 500 estrenes de repertori contemporani. Actuarà el dijous 23 d’abril gràcies al suport del Goethe-Institut. D’altra banda, i en aquest cas gràcies a l’Institut Français, el Festival es tancarà el dia 26 d’abril amb el concert de l’Ensemble 2e2m, una de les formacions europees més actives de l’actualitat. I dues de les formacions nacionals més interessants del panorama actual, els gallecs Vertixe Sonora Ensemble i els catalans CrossingLines, presentaran dos concerts únics, els dies 24 i 25 d’abril, respectivament, amb obres majoritàriament inèdites a Espanya i cinc estrenes absolutes. Barcelona disposa d’un teixit actiu i reconegut des de fa dècades centrat en el treball i l’estudi de la música contemporània i una mostra serà l’actuació del BCN216 interpretant grans noms de la composició del segle XX i la jam session que iniciaran Josep Maria Balanyà, Ivo Sans i Roberto Bellatalla.

Rei Nakamura. © Christine Schörkhuber

Rei Nakamura. © Christine Schörkhuber

El Festival Mixtur estrenarà durant els seus dies de programació les set obres encarregades a compositors reconeguts: Agustí Charles, Henrik Denerin, Iñaki Estrada, Mateu Malondra, Núria Núñez Hierro, Pedro Álvarez i Santiago Díez-Fischer. A més, s’hi presentaran les 19 propostes seleccionades en la Convocatòria Mixtur 2015, tercera edició d’aquest procés obert i internacional que enguany ha rebut més de 300 sol·licituds en les seves quatre categories. D’aquesta manera, Fabra i Coats acollirà, entre d’altres, els concerts de la pianista japonesa Rei Nakamura, el duo de violoncel i trombó Two New, la improvisació del duo francès Gomez-Gargaud o l’actuació de Wespoke:Multitasking. Tot això acompanyat de dos espectacles multidisciplinaris de dansa amb la col·laboració de Magdalena Garzon i Dolors Acosta i el compositor Octavi Rumbau o el duo de percussió i dansa de Núria Andorrà i Dory Sánchez, i la presentació de propostes multidisciplinàries i obres electroacústiques de la convocatòria esmentada.

Completen la programació dues taules rodones: “¿Editar música actual? Nous reptes, noves estratègies”, dedicada al món editorial i moderada per Germán Gan, i “Confluències i divergències entre la música contemporània i l’art sonor”, moderada per Jordi Alomar, a la Fundació Tàpies.

Activitats pedagògiques

Josep Maria Balanyà. © Elena Márquez

Josep Maria Balanyà. © Elena Márquez

Aquesta edició del Festival Mixtur es completa paral·lelament amb el Taller de Composició i Experimentació Sonora 2015, una oportunitat única per a estudiants de composició, que en aquesta ja segona edició comptarà amb Agustí Charles, Clara Maïda i Ramon Lazkano com a professors, i el Panel de Lectura amb l’Ensemble Recherche, CrossingLines i Vertixe Sonora Ensemble. A la vegada, l’improvisador i performer Josep Maria Balanyà dirigirà el Taller Interactiu de Creació Musical Contemporània i d’Improvisació Dirigida realitzat en col·laboració amb el Taller de Músics. Aquestes són només algunes de les sinergies establertes en el desenvolupament de la construcció d’una pedagogia de base en relació amb la nova creació sonora. A tot això cal sumar la presentació en col·laboració de l’Escola Superior de Música de Catalunya, tant pel que fa a la participació dels seus estudiants com a la col·laboració, del Taller de Composició i Experimentació Sonora 2015, i l’elaboració i anàlisi de nous estudis de públic amb la Universitat Autònoma de Barcelona.

Les entrades estaran a la venda en les taquilles del Festival Mixtur a Fabra i Coats i anticipades en la plataforma per internet Ticketea. Hi ha tres modalitats: 7 euros, un concert; 12 euros, l’abonament per un dia (10 euros, anticipada) i 35 euros l’abonament a tot el Festival. Es pot consultar tota la informació del Festival Mixtur 2015 al web www.mixturbcn.com.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet