El fet que La Passió, un dels punts culminants de la música bachiana, abordi temes com la vida i la mort de manera tan profunda havia, fins ara, intimidat Savall, que ara, tanmateix, es considera “prou madur” per submergir-se en la monumental obra de Bach “de manera total”. “En la música hi ha obres que et guardes per a un moment determinat. Per sentir-me com a casa amb la música de Bach, he necessitat fer tot un procés.” La mort, fa poc més de tres anys, de la seva dona, la soprano Montserrat Figueras, ha estat important per fer aquest procés. “D'aleshores ençà, la meva manera de relacionar-me amb la música ha canviat”, assegura Savall.
El músic, que exercirà de director i també de gambista –“davant d'una obra com aquesta, no vaig poder resistir la temptació de fer-ho jo mateix”–, actuarà acompanyat de La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, així com del Cor Infantil Amics de la Unió, dirigit per Josep Vila. Els papers principals d'Evangelista i Jesús seran interpretats pel tenor Jörg Dürmüller i pel baríton Matthias Winckhler. “La Passió és una obra que parla de Jesús, però que també parla de les coses que passen avui dia”, manifestava Savall, que recorda que la primera vegada que va escoltar en directe aquesta obra central de la música clàssica va ser al mateix Palau i cantada en català. “Jesús és víctima del poder i del fanatisme, i és incomprès per la majoria del poble. És important que tots sapiguem que estem interpretant una obra que ens lliga a la realitat d'avui.”
El concert del dia 15 al Palau (21 hores) s'emetrà en directe per Catalunya Música. El dia abans, Jordi Savall interpretarà el mateix repertori i amb la mateixa formació a l'Auditori Enric Granados de Lleida (19 hores).