ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La GIOrquestra celebra tres anys en plena consolidació

13/2/2015 |

 

GIOrquestra

La GIOrquestra celebra tres anys d’existència amb una nova temporada pròpia de concerts que inclou quatre produccions de gran nivell artístic. La GIO, l’orquestra simfònica de les comarques gironines, celebra la seva consolidació al territori amb nous projectes per créixer artísticament.

Aquest diumenge, 15 de febrer, a les 18.30 hores tindrà lloc el concert inaugural de la temporada a l’Auditori de Girona amb un concert del guitarrista montenegrí Miloš Karadaglić, avalat internacionalment per la discogràfica Deutsche Grammophon. Aquest concert servirà també per commemorar tres grans efemèrides de la història de la música: el 75è aniversari de l’estrena del Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo, el centenari de l’estrena d’El amor brujo de Manuel de Falla i el 150è aniversari de l’estrena de la Simfonia núm. 8, “Inacabada” de Schubert. El programa es completarà amb dues obres per a guitarra i orquestra pensades especialment per a l’ocasió.

Amb aquest concert la GIOrquestra presenta la seva temporada pròpia de concerts de gener a maig de 2015, amb un total de quatre produccions que es podran veure en cinc poblacions gironines: Girona, Banyoles, Torroella de Montgrí, la Bisbal d’Empordà i Olot, i amb artistes catalans de prestigi, com la cantant Sílvia Pérez Cruz, el guitarrista Feliu Gasull, el pianista i compositor Albert Guinovart i la violinista Elena Rey.

Amb motiu de l’aniversari de la GIO, la «Revista Musical Catalana» parla amb Marcel Sabaté, director titular de la formació per valorar aquests primers tres anys de vida.

Quin és el balanç que en fan?

El balanç és molt positiu. Iniciar un projecte d’aquesta dimensió en temps de profunda crisi no era gens fàcil i podem estar molt satisfets de celebrar-ne el tercer aniversari amb perspectives de consolidació i creixement. Musicalment no podem estar més contents, ja que tenim un grup de músics d’alta qualitat i cada vegada més cohesionat, hem comptat sempre amb un gran suport del públic, hem actuat al costat de solistes de primer nivell i les crítiques han estat molt positives.

¿Han depassat els objectius que s’havien marcat? ¿Han hagut d’ampliar les fites?

Sí, perquè quan vam plantejar tot el projecte no sabíem ni tan sols si podríem mantenir regularment produccions en formació simfònica ni tampoc sabíem quina seria la resposta del públic. L’èxit del concert de presentació amb un Auditori de Girona amb entrades exhaurides ens va donar molta força per fixar-nos cada vegada objectius més ambiciosos en les nostres produccions pròpies. I la inesperada inauguració del Festival de Pedralbes al costat de Josep Carreras també va ser una altra fita important per valorar que la GIO podia afrontar reptes majúsculs. D’aquí que aquest any ja portem Miloš Karadaglić, el primer solista estranger de gran prestigi mundial que convidem, amb perspectives que aquesta aposta tingui continuïtat.

Quin futur espera a l’orquestra els propers anys? Tenen alguna fita concreta?

Fidels a la nostra missió, esperem continuar oferint una sortida professional de qualitat als músics i compositors de casa nostra i acostar la música simfònica a cada vegada més gent. Per fer-ho, l’objectiu principal ara és consolidar econòmicament i artísticament el projecte per assegurar-ne una estabilitat i planificació coherent. Si ho aconseguim i el públic ens continua donant suport, esperem créixer obrint-nos a nous horitzons de manera progressiva. També, després d’unes proves pilot molt satisfactòries, enregistrant la banda sonora de la superproducció Coliseum amb música de Marc Timón; volem iniciar de manera estable l’oferiment de serveis integrals per a enregistrament de música per a projectes audiovisuals.

La GIOrquestra continuarà la seva temporada amb el concert d’Elena Rey, en què oferiran el Concert per a violí núm. 5, “Turc” i la Simfonia núm. 29 de W. A. Mozart, així com obres de Sibelius i Saint-Saëns arranjades per a l’ocasió per Marcel Sabaté. Aquesta producció es podrà veure a les poblacions de Banyoles, Torroella de Montgrí i la Bisbal d’Empordà del 18 al 26 d’abril.

L’1 de maig, el Teatre Principal d’Olot acollirà el pianista Albert Guinovart, un dels pianistes i compositors més rellevants de casa nostra i alhora padrí de la GIO d’ençà de la fundació. Guinovart, al costat de la GIOrquestra, interpretarà el cèlebre Concert Emperador de Beethoven i estrenarà l’obra encarregada per l’Ajutament d’Olot: Reminiscències de la faràndula olotina, una relectura feta pel mateix Guinovart de la música que acompanya tradicionalment les festes populars de la capital garrotxina.

Sílvia Pérez Cruz

La temporada es clourà el 10 de maig, novament a l’Auditori de Girona, amb un concert únic a Catalunya per la festivitat del Temps de Flors. La GIO, amb formació de gran orquestra simfònica, acompanyarà la cantant Sílvia Pérez Cruz i el guitarrista i compositor Feliu Gasull en la interpretació, entre d’altres, de les Canciones negras de Montsalvatge –amb l’estrena de la versió orquestral d’una cançó que el compositor gironí mai no va incloure en el cicle, orquestrada per Marcel Sabaté– i l’obra Tonades de Feliu Gasull, un tractament modern i mediterrani de melodies cantades pels pagesos als territoris de parla catalana.

A part de les produccions simfòniques, la GIO presentarà dues formacions de cambra amb l’objectiu d’acostar la música clàssica a tot el territori. La primera és el quartet GIO Solistes, format pels caps de la secció de corda de l’orquestra, que farà un recorregut cronològic per obres de grans autors, des de Bach, Mozart o Beethoven fins a compositors catalans del nostre temps. La segona proposta serà a càrrec del GIO Ensemble, que interpretarà les dues obres mestres de l’època romàntica per a octet de corda: els octets de Mendelssohn i Bruch. Una altra de les fites que es vol assolir, amb l’objectiu de fer més accessible la música clàssica, és engegar un projecte pedagògic que aquesta temporada comptarà, entre altres accions, amb l’obertura dels assaigs a alumnes d’escoles de música i una intensa activitat pedagògica a través del nou web i les xarxes socials.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet