ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Nou CD de l’Escolania de Montserrat ideat per Bernat Vivancos

22/1/2015 |

 

 

Escolania de Montserrat

L’escriptor Jaume Cabré és l’autor del pròleg del llibret.

L’Escolania de Montserrat, guiada per qui en va ser el director musical els darrers set cursos (fins al juny de 2014), el compositor Bernat Vivancos, acaba de publicar el CD In Montibus Sanctis (Discos Abadia de Montserrat). Creat pel mateix Vivancos, el disc consta d’obres “fetes a mida per a l’Escolania, ja sigui de cara al repertori litúrgic o de concerts”. “Són obres que s’anaven gestant, provant i elaborant pràcticament en directe, en viu”, afirma Bernat Vivancos, que amb aquest enregistrament també ha volgut mostrar una part compositiva del seu catàleg, “amb obres més factibles i planeres, de fàcil comprensió, on música i text volen formar un tàndem únic que pugui ajudar a la pregària i a la contemplació”.

“Aquest CD és la culminació de la tasca que he fet a Montserrat com a director del cor durant aquests set anys. Fidel a la figura de «mestre de capella», tan present en la història de la música montserratina, he combinat la direcció amb la composició. Personalment, és un record que va més enllà de la mateixa direcció, fruit també de l’experiència i vivència dels meus anys d’escolà. D’aquí la dedicatòria al meu mestre, el P. Ireneu Segarra, ell també compositor-director, a qui tant dec”, afegeix Bernat Vivancos. A més de l’Escolania, en el disc In Montibus Sanctis, realitzat per al segell Discos Abadia de Montserrat, també hi ha pres part l’organista Mercè Sanchis i la Capella de Música de Montserrat.

disc_escolania_inmontibussanctis

En el llibret que acompanya el CD, l’escriptor Jaume Cabré, que ha redactat el pròleg, afirma que les vuit obres que el formen són “una mena de paràfrasis de cants litúrgics o si més no religiosos; l’origen d’aquests cants, abans de passar la mà de Vivancos, són coneguts; i això els confereix l’interès de veure com l’autor parafraseja, varia, deforma, exalta la música que estima i la fa seva i em deixa amb la boca oberta pel resultat final”. “El resultat final és un miracle musical. He tractat d’explicar, prou debades, per què aquesta música m’atrau fatalment. No puc expressar tot el que sento: però precisament sé que allò que ronda l’inefable és el que m’ha enriquit com a persona i enriquirà a qui l’escolti”, apunta Cabré.

Les vuit obres del disc interpretades per l’Escolania de Montserrat i la Capella de Música de Montserrat, amb l’acompanyament a l’orgue de Mercè Sanchis, són: Ave Maria de Schubert, Ave Maria de Bach, Fundamenta eius (salm 87), Salve Regina, Salve Montserratina “Cantantibus organis”, Welcome, Es ist ein Ros entsprungen i Santa nit.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet