ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Tossir a l’òpera

11/1/2015 |

 

 

L’ altre dia vaig assistir a una òpera de Donizetti al Gran Teatre del Liceu. Volen saber quantes estossegades vaig comptabilitzar al llarg de la funció? Abans de res els admetré alguna cosa: mai m’he pogut comptar entre els afectats pel feliç virus de la melomania. Consti que ho he intentat; i que d’altres també es van esforçar a dur-me a la feliç platja dels plaers musicals. El meu avi, per exemple, un humil tipògraf. Un dels pocs luxes que es podia permetre era assistir, molt de tant en tant, a representacions d’òpera. Amb gran sacrifici, em va dur en alguna ocasió al Liceu, el temple de la cultura musical. No va haver-hi manera. On ell escoltava veus sublims jo només sentia refilets exagerats; allà on ell veia sopranos excelses jo només percebia senyorasses grassonotes, cridaneres i maquillades com cacatues. Però no dic això en demèrit de la cultura musical, sinó al seu favor: que la meva trista sensibilitat no pugui gaudir-la no impliqui que l’odiï, ben al contrari; respecto summament el món dels musicòmans. Per això mateix emsorprèn que la gent estossegui, i estossegui tant, a l’òpera. Sempre ha estat així? Com que la meva presència en el Liceu era de pur compromís, i com ja he dit que no sé gaudir de la música clàssica, per un mecanisme inconscient em vaig posar a explicar els tossits. I eren molts: no portàvem ni deu minuts de representació i ja havia comptat quaranta-tres tos. Curiós fenomen, el de la tos operística, capaç de destrossar el més sublim fent ús d’una simple gola impertinent. Quan un s’hi fixa, descobreix que és possible elaborar una taxonomia de les estossegades. Primer hi ha la tos vulgar, que sona com un “co... cof!”, en dos temps. Després tenim la tos sostinguda, que recorda l’aleteig d’un ànec mentre aterra en un fanguer semilíquid: “Cof, cof, cof, cof...”. Després apareix la tos nasal o fals esternut, que sona com una erupció continguda de mucositats semisòlides: “Estxum!”. I finalment podia distingir-se l’estossegada de raspera, per batejar-la d’alguna manera. El soroll que emet ens recorda una moto a la qual li costa engegar. Aquella nit el màxim exponent d’aquest tipus de tos, abominablement insofrible, es va asseure just al meu costat: un senyor rus, o bielorús, amb una gola que semblava la d’un hipopòtam regurgitant claus.

Per què tus la gent a l’òpera, o al teatre? No se m’ocorre cap ofensa més gran per a l’artista, una damnificació pitjor per a l’espectacle. Per la seva banda, és comprensible que el públic visqui els estossecs com a escamoteig, vilipendi i deshonra del sagrat art que ha acudit a contemplar. Molts reaccionen, intentant fer callar les tos profanadores amb uns enèrgics i labials “Stxist!”. La seva utilitat és dubtosa. Maria Stuarda i Isabel d’Anglaterra s’enfrontaven sobre l’escenari, una terrible pugna d’egos i passions. Però aquest combat no era res comparat amb el que es lliurava als seients, una autèntica guerra civil entre els “cof!” i els “txist!”. I no obstant això, els defensors del silenci només aconseguien fomentar allò que tant repudiaven: els seus mutis s’afegien al soroll ambiental, els seus “txiiis!” acompanyaven els “cof!” comun fidel escuder el cavaller errant. Els realçaven, de fet, de manera que en cert moment, just abans d’acabar el primer acte, els txis i els cof se succeïen els uns als altres a una velocitat espadatxina, coordinant-se entre ells mentre mantenien un enutjat diàleg d’ofenses i reprensions: txis, cof, txis, cof, txis, cof! Fi del primer acte. Aplaudiments. En aquell moment ja havia comptabilitzat dues-centes seixanta-tres estossegades.

El més curiós del cas és que a la mitja part ningú va tossir. Per increïble que sembli el públic, una vegada fora de la sala, ja no tossia. Això em permet avançar una resposta a la pregunta anterior: la gent tus a l’òpera, o al teatre, perquè està prohibit. I entengui-se’m bé: no em refereixo tant a un impuls subversiu com al fet que la prohibició mateixa desencadena allò prohibit. Va haver-hi una època en què la classe obrera s’aplegava a l’exterior del Liceu per tirar tomàquets als burgesos que anaven a l’òpera. Però jo no crec que el Liceu sigui una bandera classista, almenys avui dia. La qüestió és una altra. L’òpera, com el gran teatre clàssic, és un altre món, diferent del cinema, els concerts de rock, els espectacles els concerts de rock, els espectacles de masses en general. No és un món millor, sinó diferent: al meu entendre, tant pot elevar-nos l’esperit AC/DC com Donizetti. Però en un concert de heavy metal tant se val que s’estossegui, es brami o es vomiti. En el fons, allò que es dirimeix és la qüestió de si és possible mantenir, reservar, un espai d’una transcendència escènica i artística diferent. O potser, contra el que havíem cregut, aquest espai era una pura il·lusió, i en realitat la vulgaritat sempre ha anat de bracet d’allò excels. Potser la tos, aquesta fumuda tos, sempre ha estat allà, adherida a l’escena com el mol·lusc a la roca. Molière va morir sobre un escenari, vestint de groc. Menys sabut és que sofria d’hemoptisi, una malaltia el símptoma principal de la qual és l’expectoració. Va morir representant El malalt imaginari. I tossint, hem de suposar. Al final de Maria Stuarda havia comptat cinc-centes tres estossegades. Bravissimo.

Albert Sánchez Piñol
La Vanguardia

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet