22/10/2014 |
Josep Pons, en un assaig amb l'Orquestra del Liceu, l'abril del 2013.
El projecte del nou Liceu passa per reforçar l'orquestra del Gran Teatre perjudicada els últims anys a causa de la crisi i les retallades. Ahir Josep Pons va anunciar que la formació iniciarà les audicions per cobrir les 28 places vacants. A partir del novembre sortirà la primera convocatòria per a les 14 primeres a les quals el Liceu destinarà 417.000 euros en els pressupostos de la pròxima temporada. Entre el 1915 i el 1916 s'iniciarà el procés de selecció de set músics més, i la temporada següent, de set més. Les mesures s'inclouen dins del pla estratègic. «Actualment tenim 70 places fixes quan n'hauríem de tenir al voltant de 100», va explicar Pons. El titular va iniciar l'any passat una sèrie de concerts al marge de la temporada d'òpera amb una triple intenció: treballar a fons altres repertoris que ajudessin a millorar la qualitat de la formació, motivar uns músics que passen a vegades desapercebuts al fossat del Liceu i actuar en altres escenaris.
CICLE BEETHOVEN / Després de l'èxit de públic obtingut -un 90% d'ocupació, segons el Liceu, que no especifica el nombre d'invitacions- Pons va presentar ahir una nova temporada de concerts. Girarà entorn de Beethoven i es portaran a terme principalment al Gran Teatre. El primer, dissabte que ve, inclourà el conegut com a Concert número cinc o L'Emperador, amb Josep Maria Colom al piano, i la Setena simfonia del compositor de Bonn. Al novembre, els dies 27 i 28, Pons dirigirà la Novena simfonia amb el Cor de la Polifònica de Puig-reig, en el marc del Memorial Pau Casals i del programa Música contra el treball infantil promogut per l'Organització Internacional del Treball, de la qual Pons ha estat nomenat col·laborador especial. El 27 de març, el Cicle Beethoven conclourà amb la Cinquena simfonia i el Concert per a piano núm. 4 a càrrec d'Alba Ventura. La repetició de dos programes de Beethoven a l'Auditori de Sant Cugat, un concert a l'Auditori fruit del conveni d'intercanvi OBC-Liceu i l'estrena d'una nova versió de la cantata Els Pastorets, d'Albert Guinovart, completen les activitats extraoperístiques de l'orquestra.
«Després de dos anys durs hi ha motiu per a l'esperança. Hi ha hagut un canvi radical que permetrà millorar», va destacar Pons, que el 2018 aspira a tenir un 25% més d'activitat en l'orquestra. La firma del nou conveni laboral permetrà tornar a fer gravacions. La rebaixa substancial en els drets audiovisuals dels músics per als pròxims 10 anys ha estat clau en aquest sentit. Segons Pons, al marge d'Harmonia Mundi, Deutsche Grammophon ja ha mostrat interès per treballar amb l'orquestra del Liceu.
MARTA CERVERA
El Periódico de Catalunya