ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Violoncellissimo; avantguardistes i arqueòlegs de la música

6/10/2014 |

 

Els violoncel·listes Vadim Làrxkov i Olga Vaselina rescaten obres oblidades de segles passats per al públic actual

Vadim Làrxikov i Olga Vaselina, a Creixell, aquest setembre.

Vadim Làrxikov i Olga Vaselina, a Creixell, aquest setembre.

 
Violoncel·listes reconeguts a la recerca de partitures oblidades. Vadim Làrxikov i Olga Vaselina, amb Violoncellissimo, s'enfronten cada dia davant del públic a la interpretació de música contemporània amb el violoncel. Són exponent de la primera divisió mundial de l'instrument de Pau Casals, mestres en el seu art i arqueòlegs d'obres perdudes en el temps. Bona part de la vida l'han dedicat a la recerca de tresors musicals. La seva tasca sorgeix de l'evidència; només han arribat una mínima part de les obres compostes durant els segles XVII i XVIII, una època daurada de la música clàssica. Bach, Händel, Vivaldi, Corelli... A l'ombra d'aquests monstres centenars de compositors del moment, també coneguts en la seva època, van caure en l'oblit. I amb ells les seves obres. Poques d'aquestes composicions han estat editades i la majoria es mantenent sota núvols de pols en arxius de museus d'Europa i Amèrica.

A LA RECERCA DE NOUS VIVALDIS

Làrxikov i Vaselina van fundar el 1995 el duet Violoncellissimo amb l'objectiu de canalitzar aquestes creacions cap als escenaris. "Volem presentar obres oblidades, especialment del període Barroc. Hem descobert manuscrits d'immensa importància artística que encara no han recuperat la vida davant el públic d'avui", explica Làrxikov. L'assumpte de recuperar obres antigues té Vivaldi com a exemple perfecte; va ser redescobert als anys 30 del segle XX després de 200 anys en l'oblit.

Violoncels a Creixell.

D'ARXIUS OCULTS A L'ESCENARI

La gran majoria dels tresors rescatats de l'amnèsia de la música s'han aconseguit en la col·lecció d'arxius i manuscrits a la Biblioteca Reial de Suècia i a la Universitat de Cincinnati, als EUA. Làrxikov i Vaselina es desplacen a qualsevol indret del món des de la seva Odessa natal, a Ucraïna, carregant els instruments, entre polsegoses partitures i escenaris variats. Aquests ucraïnesos s'autodefineixen com a músics avantguardistes, intèrprets de músiques del segle XX i XXI poc interpretades, però també són arqueòlegs musicals. Molts compositors contemporanis componen per a aquest duo.

700 DESCOBRIMENTS

Violoncellissimo ha descobert més de 700 obres escrites en el període Barroc dissenyades per a la interpretació amb dos violoncels o dues violes. Dues joies ressalten segons l'opinió dels entesos: "Sis divertimentos melòdics" de l'alemany Friedrich Karl Graf zu Erbach (1680-1731), una de les peces presentades en dos concerts recents a Tarragona (a Creixell i la Mora, i gràcies a la influència personal de la pianista Victoria Fernández Samodaeva). Un altre exemple és 'Fantasies' del compositor anglés del segle XVII John Hingeston. D'aquests compositors només se'n tenia notícia en arxius històrics, però no van passar a la història de la música. Hingeston va ser el millor músic i compositor durant 40 anys de la cort dels reis Carles I i Carles II, abans i després de la revolució anglesa, i s'han trobat relats del treball d'aquesta figura en textos sobre la història d'Anglaterra. Violoncellissimo reviu el passat i el reinterpreta amb mestria en l'actualitat.

EDUARDO LÓPEZ ALONSO
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet