ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Òpera Jove, molt més que un ‘opera studio’

20/9/2014 |

 

 

Demà dissabte, 20 de setembre, es presenta el primer projecte: ‘L’impresario in angustie’ de Domenico Cimarosa.

Imatges dels assajos d’aquesta primera producció d’Òpera Jove

Imatges dels assajos d’aquesta primera producció d’Òpera Jove

Una nova plataforma cultural creada pels cantants i professors Chantal Botanch i Xavier Mendoza uneix estudiants de diferents disciplines artístiques, enginyeria i gestió, per crear des de zero un projecte operístic. El projecte Òpera Jove debuta aquest cap de setmana a Girona i, en aquest cas, busca crear sinergies amb la localitat organitzant una fira en què la gent local també pot mostrar el seu talent artístic, en forma de corrues amenitzades per grups de xarangues, big bands, colles de grallers i timbalers, etc.

Òpera Jove neix de l’experiència viscuda en època d’estudiants de cant a Itàlia per part de la Chantal Botanch i Alemanya en el meu cas”, comenta Xavier Mendoza. “Recordàvem les facilitats que donen aquests dos països als estudiants de cant perquè puguin experimentar la interacció de l’escenari amb les classes de tècnica vocal. El respecte –gairebé veneració– que els sistemes educatius italià i alemany, cadascun a la seva manera, donen a les arts escèniques en general i a l’òpera en particular és el que volíem inculcar als estudiants a Catalunya.”

Opera_Jove_assaig_Impresario_02_2014

Però més enllà de la creació d’un opera studio, la plataforma cultural Òpera Jove aglutina estudiants preuniversitaris, universitaris i graduats (de 18 a 28 anys) de disciplines artístiques, però també enginyers i de l’àmbit de la comunicació, perquè siguin ells mateixos els que fomentin la reactivació social i cultural cap a l’òpera posant l’accent en l’oportunitat enriquidora –des de l’emoció, l’estètica i els continguts– que la disciplina permet.

Fruit del treball pedagògic i artístic realitzat al llarg de moltes mesos de preparació, sorgeix la representació de l’òpera bufa L’impresario in angustie de Domenico Cimarosa, que s’estrena al Teatre Municipal de Girona aquest dissabte, 20 de setembre, i que és un reflex –en clau d’humor– de les dificultats que implica muntar una representació operística. A partir d’aquest dia, Òpera Jove en portarà la representació en gira per diverses poblacions de la província de Girona, en un total de 15 funcions al llarg del curs escolar: Girona, Bescanó, Roses, Cassà de la Selva, Santa Coloma de Farners, Palamós, Salt, Lloret de Mar, Banyoles, Olot, la Bisbal d’Empordà, Palafrugell, Torroella de Montgrí, Blanes i Figueres.

A més, Òpera Jove ha creat la fira P + ART (Pedagogia + Art), que durant els dies 17, 18 i 19 permet gaudir a Girona de les diverses manifestacions artesanals i artístiques d’associacions i agrupacions de la zona, tot permetent establir una comunicació directa entre el consumidor i Òpera Jove.

El projecte Òpera Jove ha suposat una llarga feina de preparació, en què ha tingut molt de pes la pràctica “amb què els estudiants poguessin experimentar de la forma més real possible com és un muntatge d’òpera professional i quines són les peculiaritats de la professió”, diu Mendoza. “En aquest punt ens va semblar interessant no centrar-nos tan sols en els cantants: la nostra idea va ser utilitzar un espectacle operístic com a espai d’experimentació en els diversos camps docents que hi poden confluir. No només de producció de l’espectacle, sinó també de promoció, divulgació i innovació.”

Opera_Jove_assaig_01_2014

Els cantants que formen part d’aquest projecte van ser seleccionats expressament per a cadascun dels papers de l’òpera bufa de Cimarosa; són estudiants en escoles superiors com el Conservatori del Liceu o l’ESMUC. El projecte Òpera Jove, que traspassa els objectius d’un opera studio tradicional, té com a objectius acostar al màxim als estudiants a l’experiència que implica treballar en una producció professional. “Més enllà d’això veiem l’oportunitat, a través de les iniciatives de la gent jove, de poder arribar a un públic fins ara allunyat de l’òpera. Pensem que la innovació ben articulada a través d’un espectacle tan ric en diferents àmbits artístics pot aportar a casa nostra –i de fet ho veiem imprescindible– un interès pel llenguatge poètic, per la música clàssica en aquest gènere i per l’espectacle integral que representa l’òpera. Un acostament del públic a aquest art ha de revertir a fer una societat més informada i crítica quant a continguts artístics en primera instància i generals en l’estadi final.”

Per conèixer més detalls sobre les dates de les properes funcions i qui és qui al programa Òpera Jove, l’agrupació ha creat una pàgina web amb molts detalls: www.operajove.com.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet