11/9/2014 |
Santa Maria del Mar acull aquest divendres un concert en què l'Orquestra i el Cor del Montsalvat interpretaran el 'Rèquiem en do menor' de Cherubini i la Cinquena de Beethoven
La música té una potència gairebé inigualable per establir connexions simbòliques. Passa, per exemple, amb la 'Novena Simfonia' de Beethoven, que a més de ser l'himne europeu s'associa també a la caiguda del Mur de de Berlín. Es tracta de fixar una banda sonora a un esdeveniment, per contribuir a fer més present el seu record. Aquest és un dels propòsits de l' Orquestra del Montsalvat, que aquest divendres a partir de les 21.30 h interpretarà el 'Rèquiem en do menor' de Cherubini i la 'Cinquena' de Beethoven a la basílica de Santa Maria del Mar.
Les dues obres constitueixen un programa titulat 'Homenatge als defensors de Barcelona', l'objectiu del qual és recordar "els caiguts al setge de Barcelona, 300 anys i un dia després de la caiguda de la capital" que va significar "la derrota final a la Guerra de Successió i la conseqüent pèrdua de les llibertats nacionals de Catalunya". Serà el segon concert de l'Orquestra del Montsalvat, novament dirigida per Francesc Prat, i el primer del Cor del Montsalvat, sota la direcció de Lluís Villamajó.
Aquest homenatge als defensors de Barcelona, començarà amb un dels rèquiems més dramàtics de la història. Luigi Cherubini (1760-1842) el va compondre al 1816 per recordar la memòria de Lluís XVI, el rei francès guillotinat al 1793. La composició es va fer en plena restauració monàrquica, quan ja governava Lluís XVIII i les despulles del seu germà i de la reina Maria Antonieta ja havien sigut traslladades a la basílica de Saint-Denis. Allà s'hi va celebrar el funeral per Lluís XVI on va sonar el 'Rèquiem en do menor' de Cherubini, obra magnètica i amb un revolucionari cor mixt amb presència de dones amb comptes de nens, la qual cosa va incomodar les autoritats eclesiàstiques.
Amb el temps, aquesta monumental missa de difunts dedicada a un rei que era nét de Lluís XIV, el borbó vencedor a la Guerra de Successió, ha transcendit el context històric en què va ser creada. Per això, i encara que pugui semblar una paradoxa, l'Orquestra i el Cor del Montsalvat la interpretaran per homenatjar els defensors de Barcelona que van lluitar contra els borbons, perquè preval la potència evocadora de la partitura de Cherubini.
L'Orquestra del Montsalvat, fundada per Oriol Pérez Treviño, Domènec Òrrit i Francesc Prat per interpretar repertori dels segles XIX i XX amb criteris històrics, no pretén que el concert de divendres sigui un funeral. El relat del programa parteix de la missa de difunts, però s'enlairarà després amb la 'Cinquena' de Beethoven, una simfonia estrenada el 1808 que s'enfronta a la força del destí amb moviments triomfals. L'Orquestra del Montsalvat la lliga al present de Catalunya, a un "nou temps carregat de la corresponent incertesa i commoció espiritual", perquè és una obra que "materialitza la lluita contra el fat advers i la sobirana decisió de sobreposar-se a les desventures i assolir l'ansiat alliberament".
Ara