15/8/2014 |
Públic assistent a l'espectacle.
«Aquesta producció d'Electra ens situa en el mapa de l'òpera». Kjell Englund, director de la NorrlandsOperan d'Umea, estava eufòric ahir a la nit després de la representació, per primera vegada en la seva història, d'una producció a l'aire lliure i amb un pressupost d'1,7 milions d'euros. El responsable del teatre líric més septentrional d'Europa tenia ahir a la nit la sensació d'haver fet un pas decisiu en la trajectòria de produccions del teatre local.
«Ha sigut decisiu haver comptat amb La Fura per desenvolupar aquest projecte tan complex com ben executat». Explica que va contactar amb Padrissa després d'haver vist una de les seves produccions de la tetralogia de Wagner i aviat es van posar d'acord en la manera de gestionar «una producció tan complexa com fantàstica i intensa que no deixarà indiferent ningú». ¿Ni els puristes? «¿I per què no els ha d'agradar també a ells?», replica.
Ha aconseguit que la televisió sueca gravi íntegre l'espectacle i que Unitel en faci una producció en vídeo. També se sent orgullós que en l'any Strauss s'hagi pogut fer una producció popular «representativa del drama històric d'una Europa de venjances».
L'escultor català Jaume Plensa, col·laborador en anteriors muntatges de La Fura, és un altre dels protagonistes del programa de la capitalitat cultural europea. Al magnífic parc d'escultures Umedalen es poden veure, juntament amb 44 peces més, les seves obres Nosaltres i Heart of trees, i a finals d'aquest any s'exhibirà el seu monumental treball titulat 29 Poemes i quatre escultures més a la biblioteca del nou edifici Väven (Onades), que serà després de la seva inauguració un dels referents culturals de la ciutat i la regió que és porta de la Lapònia sueca...
C. L. R.
El Periódico de Catalunya