6/8/2014 |
Durant tretze dies d’agost, Solsona es converteix en l’escola de joves promeses de la música clàssica gràcies a l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS). La d’aquest any és la tretzena edició d’aquesta acadèmia intensiva que acull una seixantena d’alumnes de més de 20 nacionalitats i que també pren forma de festival.
Durant el matí, els alumnes assisteixen a classes magistrals d’intèrprets internacionals i assagen peces per a grups de cambra i orquestra que, a la tarda, tocaran davant el públic del festival. Diferents formacions encapçalades per aquests joves actuaran no només a Solsona sinó també a Berga, Lleida, la Seu d’Urgell, Moià i Cardona.
En el concert inaugural -demà, a les 22 h, al Teatre Comarcal de Solsona-, en què els professors tocaran peces de Mozart i Brahms, hi participarà una jove nord-americana que ja ha assistit a l’acadèmia en dues edicions. Aquest és un dels punts forts de l’AIMS: els alumnes tenen l’oportunitat de tocar als concerts oberts al públic. Segons el director artístic de l’Acadèmia, Peter Thiemann, el més important és que els alumnes assumeixin un nivell professional, “que visquin la realitat, exigència, intensitat i nervis de la que serà la seva futura professió”. També és una oportunitat per als nois i noies de reflexionar sobre el seu nivell d’educació musical, de veure “què els falta” i d’intercanviar impressions amb alumnes de tot el món. Thiemann afirma que no coneixeran el nivell dels alumnes fins que comencin les classes, però que gràcies als enregistraments que els joves envien per optar a una plaça ja es poden reconèixer “talents extraordinaris”, com el d’una violinista israeliana d’onze anys amb repertori de grans autors com Johann Sebastian Bach.
De Bach a repertori popular
Aquest any hi haurà tretze jornades de festival amb una mitjana de tres concerts diaris. Com a novetat, s’inicia un cicle sobre Bach, un compositor que tindrà protagonisme durant dues edicions més i que l’organització considera “un referent per a tot músic jove”. Amb la voluntat de preservar el patrimoni local, l’organista Johannes Geffert i alumnes solistes de l’AIMS tocaran un dels Quaderns de llibertat d’orgue, un repertori musical popular que s’interpretava a la catedral de Solsona al segle XVIII. A més de concerts de format clàssic, el festival ofereix cada tarda concerts de carrer per acostar la música clàssica a tot tipus de públic. Com a branca social del certamen, els alumnes toquen en espais de col·lectius amb menys accessibilitat: hospitals, centres de gent gran o centres d’acollida. També fan microconcerts en cases particulars de persones amb mobilitat reduïda, una experiència que alumnes, públic i organització veuen “molt enriquidora”.
Thiemann confia en el llegat que està deixant l’AIMS a Solsona. Recorda que als inicis del festival els coneixements dels solsonencs sobre música clàssica eren “limitats”. Ara confessa que “en són uns experts”. Després dels concerts, el públic s’acosta al director i compara les actuacions amb les d’alumnes d’anys anteriors. “Fins i tot em proposen obres que volen que s’interpretin l’any vinent”, afirma.
CARLA ROCA BAYÓN
Ara