15/7/2014 |
Ahir Joventuts Musicals de Sabadell ens va congregar a l’Amfiteatre de l’Espai Cultura per oferir-nos L’esplendor de la música a les portes del 1714, un programa molt interessant amb obres de Michel Richard de Lalande (1657-1726), Emmanuelle d’Astorga (1680-1757), Francesc Valls (1665-1747), Georg Friedrich Händel (1685-1759), José de Torres Martínez Bravo (1665)-1738) i Antonio Caldara (1670-1736), a més de tenir l’oportunitat d’escoltar l’origen del cants dels ocells, amb la melodia del segle XVIII que difereix de sensiblement de la popularitzada per Pau Casals, amb la lletra dels fets històrics de la Gerra de Secessió.
Per interpretar tot el compromès programa es va comptar amb la Coral Belles Arts sota la direcció de Jordi Lluch i l’acompanyament pianístic de Dani García.
Jo diria que a la coral el repertori la sobrepassa i en molts moments, sense l’ajut d’una acústica que evidenciava més les carències que potenciava les virtuts, fer front al doble cor de l’obra de Valls, o assumir dos fragments del Te Deum de Hände, semblava esdevenir massa compromès o fins i tot temerari.
L’encert total del concert va ser comptar amb el popular i reconegut professor de la història de la música i divulgador cultural, Joan Vives, tan familiar per les seves col·laboracions a Catalunya Música, que va realitzar una amena conferència intercalada entre obra i obra, tant en la vessant històric/política, com en la musical, al voltant de les obres que ens disposàvem a escoltar.
No és un secret per a ningú que el conegui, que entre les moltes virtuts que Joan Vives posseeix, està la d’establir d’immediat una complicitat amb l’oïdor, controlant a la perfecció les seves intervencions, farcides de curioses i entretingudes anècdotes que feien les delícies del públic que ahir sí, va omplir de gom a gom l’amfiteatre.
La classe d’història va ser excel·lent, tant que nos hagués importat que s’hagués perllongat més estona.
Un format molt encertat que la discreció de l’actuació coral no va permetre acabar de lluir en tot el seu esplendor.
PROGRAMA:
Les fontaines de Versailles (S133) - Michel Richard de Lalande (1657-1726)
Arbres, jardins
Plaintes, regrets…
Stabat Mater - Emmanuele d’Astorga (1680-1757)
Tota pulchra es - Francesc Valls (1665-1747)
Te Deum d’Utrecht (HWV 278) - Georg Friedrich Händel (1685-1759)
Day by day (doble cor)
And we worship thy name
Para el más glorioso triunfo – José de Torres Martínez Bravo (1665-1738)
Lo cant dels aucells – Melodia popular del S. XVIII
Il più bel nome - Antonio Caldara (1670-1736)
Correte, amori…
Chi sente di Elisa..
Dijous vinent hi torna a haver una proposta, aquesta vegada amb l’Orquestra de Cambra Terrassa 48. Malauradament jo no hi podré assistir, si algú s’anima i ens ho vol explicar a IFL ha de saber que és a les 22:00 a l’amfiteatre de l’Espai Cultura i en el programa hi figura un menú variat de propostes, amb obres de Monn, Telemann, Herschel, J.Ch.Bach, Mozart, Mendelssohn, .Britten, Grieg, Brahms i Warlock a escollir.
Avui no descarto fer-nos arribar a Aix-en-Provence, el material ja em crema als dits.
In Fernem Land