ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

‘Spem in alium’ de Thomas Tallis uneix la Coral Sant Jordi i el Cor de Cambra Anton Bruckner

4/7/2014 |

 

‘Spem in alium’ de Thomas Tallis uneix la Coral Sant Jordi, el Cor de Cambra Anton Bruckner i el Coro Gaos en tres concerts

Thomas Tallis (retrat de Gerard Vandergucht)

La Coral Sant Jordi, el Cor de Cambra Anton Bruckner i el Coro Gaos de la Corunya col·laboren per primer cop per interpretar Spem in alium, motet a 40 veus del compositor anglès Thomas Tallis, a Sant Cugat del Vallès i a Barcelona els dies 9, 10 i 12 de juliol.

Spem in alium és obra del compositor del Renaixement Thomas Tallis i està considerada l’obra polifònica més important de la música anglesa. Composta pels volts de l’any 1570, està dividida en 8 cors a 5 veus cada cor, en un total de 40 veus que construeixen una gran catedral acústica que la converteix en una de les obres cabdals de la polifonia europea del segle XVI.

El programa del concert, en què els tres cors cantaran tant en conjunt com separadament, conté obres de 8 a 40 veus, amb arranjaments de cançons com Ich bin der Welt abhanden gekommen de Gustav Mahler, a càrrec de Clytus Gottwald, en què els cors es divideixen en 16 veus. Al costat d’aquestes obres, una àmplia representació en estils i del repertori contemporani ocuparà una part important del programa, amb obres com Sleep my child del compositor nord-americà Eric Whitacre (a càrrec del Cor Gaos), Oihu hau de David Azurza (Cor de Cambra Anton Bruckner), Pax de Carles Gumí (Coral Sant Jordi) i Apparuit d’Alejandro Yagüe, To see a world d’Sven-David Sanström i el “Gloria” (de la Sanctus Missae) de Josep Vila, tots els cors plegats.

Amb un origen incert, s’han plantejat diverses hipòtesis al voltant de la composició de Thomas Tallis Spem in alium; des de ser concebuda com a regal d’aniversari per a la reina Elisabet I d’Anglaterra en el seu quarantè aniversari, fins a la possibilitat de ser una resposta a la provocació del compositor italià Alessandro Striggio, que es vantava d’haver escrit un motet a 40 veus, Ecce beatam lucem, que conté un joc d’ecos afavorit per la tipologia de les esglésies italianes, amb múltiples tribunes a diferents situacions i alçades. La primera audició coneguda va tenir lloc el 1573 a Arundel House, propietat del duc de Norfolk, Thomas Howard, a Londres; si bé s’especula que l’obra va ser concebuda per ser interpretada al Nonsuch Palace, residència rural de Henry Fitz Alan, comte d’Arundel, que posseïa una sala amb banquetes situades en forma octogonal i amb quatre balconades al primer pis. L’obra, d’inspiració catòlica, és una súplica al perdó diví per les faltes comeses.

Els concerts tindran lloc al monestir de Sant Cugat del Vallès (9 de juliol, a les 21 h, cicle Serenates d’Estiu a Sant Cugat; preu de l’entrada: 10 euros), a la Llanterna de l’Auditori de Barcelona (10 de juliol, a les 20 h; entrada lliure) i al Palau de la Música Catalana (12 de juliol, a les 21 h), en el concert de clausura de les 48es Jornades Internacionals de Cant Coral de la FCEC.

La Coral Sant Jordi, en una imatge de l’any 2009

La Coral Sant Jordi, en una imatge de l’any 2009

La Coral Sant Jordi va ser fundada l’any 1947 a Barcelona pel carismàtic Oriol Martorell, amb l’objectiu de difondre amb rigor la música coral culta i popular, especialment catalana. Al llarg dels seus 65 anys d’existència ha col·laborat amb grans directors (Toldrà, Comissiona, Celibidache, Ros Marbà…) i ha conreat el principal repertori simfonicocoral al costat de l’OBC. La Coral Sant Jordi ha viatjat per tot el territori català i espanyol i ha visitat quinze països europeus. Va ser distingida el 1979 amb el Premi Ciutat de Barcelona i amb la Creu de Sant Jordi el 1988 i ha realitzat més de 1.700 audicions al llarg de la seva dilatada trajectòria. Ha estat dirigida per Oriol Martorell, Jordi Noguera, Xavier Sans i actualment per Lluís Vila i Casañas.

El Cor de Cambra Anton Bruckner

El Cor de Cambra Anton Bruckner

El Cor de Cambra Anton Bruckner va ser fundat pel director Sergi Moreno Lasalle l’any 2003 a Barcelona. Ha col·laborat amb formacions com l’orquestra Girona XXI sota la direcció de Manel Valdivieso, i l’Orquestra Barroca Catalana sota la direcció de Pablo Larraz i Josep-Ramon Olivé. També ha col·laborat amb els organistes Vicenç Prunés i Juan de la Rubia. Va obtenir el 2n premi al Concurs Internacional de Cant Coral de Malgrat de Mar (2011), el 2n premi a l’XI Concurso Nacional de Corales Antonio José (Burgos, 2012) i una menció del jurat en el festival Musiquem Lleida 2013. El Nadal del 2013 va celebrar el seu desè aniversari interpretant la Missa en Mi menor d’Anton Bruckner. El cor ha estat seleccionat per participar al 34è Certamen Coral Fira de Tots Sants el proper 8 de novembre a Cocentaina. Actualment el cor és dirigit per Júlia Sesé.

El Coro Gaos

El Coro Gaos

El Coro Gaos va ser fundat l’octubre de 2010 per Fernando Briones, com a complement del projecte de l’Orquesta Gaos, fundada l’any anterior. Integrat per 60 veus i amb seu a la Corunya, està format per músics amb àmplia formació musical. El cor va fer la seva presentació al públic en la inauguració de la Ciudad de la Cultura de Santiago de Compostel·la el 2011 i des de llavors ja ha participat com a cor convidat en el Festival de Amigos de la Ópera de la Corunya (L’elisir d’amore, Madama Butterfly, Lucia di Lammermoor i gala Verdi) i en la celebració del 800 aniversari de la catedral de Santiago de Compostel·la, interpretant el Requiem de Mozart i la Missa de Gloria de Puccini.

 

 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet