ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L’organista John Scott inaugura el 4t Festival Internacional Orgue de Montserrat

3/7/2014 |

 

 

L’orgue de Montserrat

L’orgue de Montserrat

El Festival s’endinsarà en el món sonor de la cultura musical multisecular.

Els dissabtes 5 i 19 de juliol, 9 d’agost i 6 de setembre tindran lloc els concerts de la quarta edició del Festival Internacional Orgue de Montserrat-Abat Cassià M. Just, in memoriam, el primer dels quals serà a càrrec de John Scott, organista de l’església de St. Thomas de Nova York.

Els artistes convidats al Festival –enguany sota l’epígraf “Sinergies”– presenten un denominador comú: qualitat i empenta creadora. Així, a més de John Scott, hi seran presents Josep M. Mas Bonet, Jordi Figaró i el P. Jordi-Agustí Piqué, i la Cappella Lacensis de l’Abadia de Maria Laach. El IV Festival Internacional Orgue de Montserrat serà novament un homenatge a la memòria del pare abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura que va morir el 12 de març de 2008.

L’èxit artístic i de públic de les edicions anteriors ratifiquen aquesta voluntat de bastir un cicle d’orgue de gran nivell, obert al gran públic i que ofereix tant la música no religiosa composta per a aquest instrument com la música que forma part de la litúrgia. El Festival va néixer amb la voluntat de donar a conèixer l’orgue de Montserrat, restaurat per Blancafort l’any 2010, mostrar el potencial de l’instrument gràcies a grans intèrprets nacionals i internacionals, i difondre la música d’orgue de totes les èpoques. “Per aconseguir tots aquests objectius, ens va semblar que el format festival d’estiu era el més apropiat”, assenyala el P. Jordi-Agustí Piqué, director artístic del Festival. Que afegeix, sobre la promoció de l’orgue de Montserrat, que es basa en tres peus: “El concert, la visita guiada i el diàleg amb els compositors.”

El P. Jordi-Agustí Piqué explica que “en tres anys de festival, l’assistència de públic, de totes les edats, ha estat extraordinària, ja sigui pel format, els intèrprets, el lloc o per la seva gratuïtat, i ha esdevingut un festival molt conegut per tots els organistes d’arreu del món, gràcies sobretot a la difusió dels concerts a través de la xarxa, i amb un amplíssim públic virtual”. El Festival conrea en cada edició, doncs, una fórmula que funciona i que és la invitació a intèrprets internacionals, organistes de casa nostra, oferir un concert de caire més interdisciplinari o de caire més popular, i també un concert d’orgue amb formació de cambra o grup coral.

L’organista John Scott

L’organista John Scott

El concert inaugural, aquest dissabte, 5 de juliol, serà a càrrec, com s’ha esmentat, de l’organista anglès de reconegut prestigi John Scott, titular de l’església de Saint Thomas de Nova York. Interpretarà obres de Scheidt, Sweelinck, Buxtehude, Wammes, J. S. Bach, Schumann, Dupré, Racine Fricker i Preston.

Després vindran les actuacions de l’organista català Josep M. Mas Bonet (19 de juliol), titular de l’Església Prioral de Sant Pere de Reus i mestre d’organistes de renom internacional, amb obres de música ibèrica fins a la música de Max Reger, i De Ximénez, J. S. Bach i César Franck.

El 9 d’agost tindrà lloc un concert innovador que aplega la sinergia de la tenora i el flabiol –com a instruments solistes– amb l’orgue de Montserrat com a acompanyant. Serà Jordi Figaró, al flabiol i la tenora, acompanyat a l’orgue pel P. Jordi-Agustí Piqué; junts s’endinsaran en la sonoritat singular de la música popular catalana, la sardana i la música simfònica amb colors de catalanitat. El programa inclou obres de J. S. Bach, Telemann, Mendelssohn, Max Havart –amb l’estrena de l’adaptació per a orgue del seu Concert en Do major per a tenora i cobla–, Francesc Civil, Pau Casals i Antoni Català.

La Capella Lacensis

La Capella Lacensis

Finalment, el 6 de setembre tindrà lloc una trobada amb la música del gran J. S. Bach amb un convidat especial, el jove mestre D. Philipp Meyer, monjo benedictí, fundador i director de la Capella de Música de l’Abadia de Maria Laach (Alemanya). La Capella Lacensis (amb 30 cantaires) i l’organista Christoph Schönfelder, junt amb el grup instrumental format per Miquel González (baix continu), Oleguer Aymamí (violoncel) i Roger Azcona (contrabaix), oferiran els magnífics motets del Kantor de Leipzig. L’abadia de Maria Laach, prop de Colònia, està molt relacionada amb Montserrat no només per temes litúrgics, sinó també perquè va acollir i refugiar molts monjos montserratins que fugien de la Guerra Civil Espanyola.

Amb vista a l’any que ve, 5a edició del Festival, hi ha com a projectes oferir una obra d’Arvo Pärt, l’actuació de l’Escolania de Montserrat en la inauguració i convidar alguns dels organistes i intèrprets que ja han intervingut en les edicions anteriors. I encara més de cara al futur, “ens agradaria encarregar alguna obra i fer un taller de composició”, apunta el P. Jordi-Agustí Piqué. “També tenim pensat, per a la propera edició, introduir una obra obligada, que serà la Passacaglia i fuga en Do menor, BWV 582 de J. S. Bach, obra que Cassià M. Just tocava molt”, diu el director artístic del Festival.

Aquest festival internacional, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom administrador de l’Abadia de Montserrat. Catalunya Música hi dóna suport i n’enregistrarà alguns concerts, alhora que el del 19 de juliol l’emetrà en directe. Tots els concerts s’oferiran també a través de Montserrat Ràdio (100,6 FM, www.montserratradio.cat) i de Montserrat TV (www.montserratcomunicacio.cat).

Els concerts, d’una hora de durada, se celebraran a la basílica de Santa Maria de Montserrat (amb cabuda per a 800 persones assegudes), a les 21h, amb entrada i aparcament gratuïts. Més informació a www.abadiamontserrat.net.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet