18/6/2014 |
La segona edició del festival musical Bachcelona se celebrarà del 20 al 27 de juliol amb el mateix propòsit que va impulsar la primera: apropar la música de J.S. Bach a través de concerts, però també amb conferències, una exposició d'art i una jornada de dansa a la plaça del Rei de Barcelona. El festival creix en gairebé tots els sentits respecte a l'any passat. Més cites, de les 10 de la passada edició a més de 20; més espais, sumant el Foyer del Liceu, l'Església del Pi, Sant Just i Pastor i la Capella de l'Esperança; més pressupost passant d'uns 15.000 als actuals 29.000 euros, i més dies, de quatre a una setmana. La programació arrencarà el diumenge 20 de juliol al Petit Palau del Palau de la Música amb el concert de doble clavecí de Tom Koompan i Tini Mathot, que interpretaran 'Die Kunst der Fuge' ('L'art de la fuga').
El codirector del certament, Pau Jorquera, ha explicat que el festival no neix de cap promotora ni cap organització que porti a terme altres festivals, sinó de "la il·lusió". Jorquera ha apuntat que Bachcelona "vol sortir del format tradicional de concert". De fet, no plantegen només concerts, sinó que busquen la manera que el festival parli de Bach d'altres formes a través de conferències, d'una exposició de gravats de Chillida al Cercle Artístic Sant Lluc o una activitat a la plaça del Rei amb la dansa.
Per primera vegada tindrà lloc un concert al Liceu, en concret al Foyer amb Lixsania Fernández, viola de gamba, i l'organista Juan de la Rubia. També per primera vegada s'organitzaran tres concerts a l'Església del Pi, un dels qual el protagonitzarà Garnati Ensemble, que presentarà en directe la seva particular interpretació de les 'Variacions Goldberg'. El Monestir de Sant Pau del Camp i Sant Just Pastor també acolliran diferents concerts. A la Catedral de Barcelona se celebrarà el concert 'Bach l'improvisador' amb Juan de la Rubia a l'orgue.
El Cercle Artístic de Sant Lluc acollirà diferents trobades, com ara una conferència de Pere Portabella sobre els gravats de Chillida, una trobada entre artistes i públic amb el nom 'The Gourmets', i 'Bach en paraules', una conferència-recital del periodista i divulgador musical Joan Vives i la violoncel·lista Clara Pouvreau. Els dos últims concerts tindran lloc a la Basílica de Santa Maria del Mar: el 26 i el 27 de juliol amb el Cor BZM amb Daniel Tarrida a l'orgue i Pau Jorquera com a director.
El festival Bachcelona és una iniciativa del projecte Bach Zum Mitsingen, que realitza, des de l'abril de 2011, el cicle integral de les cantates de Bach en format participatiu. Pel que fa al pressupost del festival, aquest any és de 29.000 euros, mentre que l'any anterior era d'uns 15.000 euros. Els diners arriben de tres fonts: taquillatge, que "és el més important" –ha dit el codirector Daniel Tarrida–, una subvenció de l'Ajuntament de Barcelona que cobreix un 10%, amb uns 3.000 euros, i després la fundació BZM s'hi implica amb el cost d'altres activitats.
Ara