ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

34è Festival Pau Casals del Vendrell 2014: tradició, present i futur

6/6/2014 |

 

 

L’Orquestra Da Camera, creada l’any passat, ha estat convidada a fer dos concerts en aquest 34è Festival Pau Casals del Vendrell

L’Orquestra Da Camera, creada l’any passat, ha estat convidada a fer dos concerts en aquest 34è Festival Pau Casals del Vendrell

Enguany, la 34a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell, del 12 de juliol al 23 d’agost, presenta un cartell amb catorze actuacions protagonitzades per solistes, grups i orquestres de gran nivell, tant nacionals com internacionals, i amb una clara aposta pels joves del país; en aquest sentit es poden destacar les actuacions del Trio Pedrell, guanyador del 24è Concurs Internacional Paper de Música de Capellades el 2013, i la del Quartet Gerhard, amb la col·laboració del jove violoncel·lista Pau Codina. També cal destacar-ne l’actuació de la pianista Kathia Buniatishvili.

Amit Peled. © Missoula

Amit Peled. © Missoula

El Festival continua mantenint els mateixos objectius dels seus inicis: homenatjar el mestre Pau Casals a través de la música de qualitat i donar una atenció especial al violoncel. Així, seguint el fil conductor d’aquest instrument, el Festival l’inaugurarà el 12 de juliol el violoncel·lista israelià Amit Peled –que va rebre recentment el famós violoncel Goffriller que va pertànyer a Pau Casals– amb la Suite núm. 1 per a violoncel de Bach, i que amb el pianista Daniel del Pino interpretarà obres per a violoncel i piano de Kopytman, Tsintsadze i Rakhmàninov. I el clourà, el 23 d’agost, el violoncel·lista alemany Julius Berger amb obres de Bruch, Bach, Gubaidulina i la popular El cant dels ocells.

Entremig, al juliol, el Trio Pedrell –format per Christian Torres (violí), Ferran Bardolet (violoncel) i Jordi Humet (piano)– interpretarà obres de Mozart, Xostakóvitx i Dvořák; el Cor Jove Nacional de Catalunya farà un recorregut de nord a sud d’Europa amb música coral dels segles XIX, XX i XXI, sota les batutes del noruec Ragnar Rasmussen i el català Josep Vila i Casañas; i la Cobla Maricel, dirigida per Xavier Pagès, amb la mezzosoprano Inés Moraleda i el músic i comunicador David Puertas com a narrador, oferirà el concert “El so del setge” –que inclou sardanes i música per a cobla de Ventura, J. Lamote de Grignon, Morera, Pagès, Garreta i tradicionals–, inscrit en la commemoració del Tricentenari.

El Quartet Gerhard. © Josep Molina

El Quartet Gerhard. © Josep Molina

A l’agost arribaran les actuacions del Quartet Gerhard –format per Lluís Castán i Judit Bardolet (violins), Miquel Jordà (viola) i Jesús Miralles (violoncel)– i Pau Codina, amb el Quartet en Re major de Beethoven i el Quintet per a cordes en Do major de Schubert; els dies 5 i 7 hi actuarà l’Orquestra Da Camera –fundada l’any passat per celebrar el 30è aniversari de la temporada de concerts d’Ibercamera, formada per intèrprets catalans destacats de formacions nacionals i internacionals– i amb Alexander Janiczek com a concertino: el primer dia oferiran obres de Bach i Txaikovski acompanyats per la pianista revelació Varvara, i el segon dia interpretaran obres de Mozart, Bach i Schönberg.

Aleksandr Rudin serà el solista del segon concert de la Camerata XXI

Aleksandr Rudin serà el solista del segon concert de la Camerata XXI

El Festival continuarà amb la proposta més “exòtica”, el quartet finlandès d’harmòniques Sväng; i també amb la doble presència de l’Orquestra Simfònica Camerata XXI, dirigida per Tobias Grossmann –formació que ja fa una vintena d’anys que intervé en el Festival Pau Casals–, amb un programa dedicat a la Mediterrània el primer dia, amb autors representants de Catalunya, Espanya, Itàlia i Grècia (Benejam, Turina, Toldrà, Rota i Scalkottas), i amb obres de Sallinen, Txaikovski i Dvořák i la col·laboració com a solista del violoncel·lista rus Aleksandr Rudin el segon dia.

Kathia Buniatishvili. © Julia Wesely

Kathia Buniatishvili. © Julia Wesely

Una presència estel·lar serà la de la pianista georgiana Kathia Buniatishvili, el 21 d’agost, que oferirà la Sonata en Si menor de Liszt, Gaspard de la Nuit de Ravel i Tres moviments de Petruixka d’Stravinsky.

El concert familiar presentarà Faristolitis, un diàleg entre titelles i instruments de corda a càrrec del Brossa Quartet de Corda –nou grup resident de l’Auditori Pau Casals, format per Aleix Puig i Pere Bartolomé (violins), Imma Lluch (viola) i Quico Pugés (violoncel)– i el titellaire Jordi Bertran, el dia 3 d’agost.

Jan Willem Jansen

Jan Willem Jansen

L’orgue de l’església parroquial del Vendrell també participa en el Festival d’enguany amb la presència de l’organista neerlandès Jan Willem Jansen i la mezzosoprano Eulàlia Fantova, els quals oferiran obres de Byrd, Caurroy, Buxtehude, Krebs, Bach i Angles, entre d’altres. Aquest concert compta amb la col·laboració dels Amics de l’Orgue del Vendrell i l’Associació Musical Pau Casals.

D’altra banda, paral·lelament i a l’empara igualment del Festival, amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals i de l’ESMUC, i en una clara aposta pels joves músics, es desenvoluparà el Festival Jove-Música als Jardins (als jardins de la Vil·la Museu Pau Casals), amb cinc concerts: amb el grup de percussió KonArtGroup –format per Ivan Herranz i Roberto Oliveira–, Lleidart Ensemble –format per Christian Torres i Ariadna Gabarrel (violins), Jordi Roure (viola), Dani Claret i Roger Azcona (violoncels)–, el quartet de cordes format per Ayumu Sasaki i Sergi Puente (violins), Glòria Casanovas (viola) i Lidewij Faber (violoncel), el Blooming Duo –integrat per Esther Piñol (arpa) i Ferran Carceller (marimba)– i, finalment, el duo format per Marta Camón (flauta travessera) i Laura Camón (violí i viola). Aquests concerts començaran a les 19.45 h, fins a les 20.30 h.

SONY DSCSi bé en edició de l’any passat el Festival Pau Casals va tenir una mitjana del 70% d’ocupació –en anys anteriors s’havia arribat al 90%–, s’espera que aquesta mitjana augmenti. Per això la política de preus assequibles hi és evident, amb entrades a 15, 20 i 25 euros (5 euros per als infants en el concert familiar) i entrada gratuïta en els concerts del Festival Jove-Música als Jardins.

El Festival Internacional de Música Pau Casals és organitzat per l’Ajuntament del Vendrell. En la presentació del Festival feta a Barcelona el 3 de juny passat, l’alcalde d’aquesta ciutat, Martí Carnicer, va voler ressaltar que “Pau Casals i la música són senyes d’identitat del Vendrell” i que “cal no oblidar que l’Auditori Pau Casals té entitat i activitat tot l’any”. D’altra banda, sis dels catorze concerts seran enregistrats per Catalunya Música; el del Cor Jove Nacional de Catalunya també serà retransmès en directe. Cal fer esment del cartell d’aquesta 34 a edició, que és obra de Mariona Llasat.

Els concerts del Festival seran a les 22 h –excepte el concert familiar Faristolitis, que serà a les 20 h– a l’Auditori Pau Casals del Vendrell, a Sant Salvador (excepte el concert d’orgue). A la pàgina web de l’Auditori Pau Casals www.auditoripaucasals.cat es pot consultar tota la programació amb detall i s’hi poden adquirir les entrades.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet