20/5/2014 |
Arriba el moment Savall en la commemoració del tricentenari, moment clau pel que fa a prestigi i a projecció internacional. El gambista, musicòleg i director d’orquestra, referent mundial de la cultura catalana, presenta aquest dissabte al Liceu el projecte Guerra & pau, un segle de batalles i de celebracions de pau, que constitueix una emotiva mirada al nucli barroc europeu que va de la guerra dels Segadors del 1640 a la pau d’Aquisgrà del 1748, posant èmfasi en el tractat d’Utrecht amb què cessava la guerra de Successió espanyola i deixava les llibertats i institucions dels catalans a mercè de les tropes borbòniques.
“No és un cant guerrer, és un cant de pau”, va dir ahir Savall en la presentació del projecte, i va subratllar que les guerres sempre estan motivades per la ignorància i va reivindicar que el coneixement dels conflictes pot canviar les coses. La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations l’acompanyen en aquest projecte que viatjarà al festival de Halle a Alemanya i també a Edimburg, París, Brussel·les i la localitat de Lodz a Polònia.
“En aquests moments històrics la música aporta la veritable història vivent de la humanitat, és a través seu que sentim emocions, és l’únic art que ens permet viatjar en el temps: cantarem les cançons que es cantaven aleshores amb tota l’emoció que es vivia, i sentirem coses que mai no havíem imaginat i que ens transportaran emocionalment 300 anys enrere”, va afegir aquest artista per la pau de la Unesco.
El projecte s’editarà en versió ampliada en un disc amb textos que es traduiran a set o vuit llengües i serà distribuït a 45 països. “Sortirà al món –va anunciar Jordi Savall– coincidint amb el 9 de novembre per donar a conèixer que Catalunya té la seva veu i vol expressar-la en llibertat”.
Dividit en dues parts, el concert combina músiques cultes de determinats autors amb d’altres de tradicionals. Així, s’il·lustra l’inici de la guerra dels Trenta Anys i la declaració de guerra a Espanya del cardenal Richelieu amb una pavana anònima. Després s’entra en la Primera República Catalana proclamada per Pau Claris amb Catalunya, comtat gran (Els segadors), un període que acaba l’any següent amb la Generalitat acceptant la sobirania de Lluís XIII de França, mentre sona una sarabanda de Guillaume Dumanoir. Hi haurà romanços, xarangues... minuets, com el de JeanBaptiste Lully –per parlar de les cessions del Rosselló i la Cerdanya a França–, i la seva Marxa dels combatents, que servirà per anunciar la guerra de Successió. També sonarà una versió animosa del Cant dels aucells, amb el qual es va donar la benvinguda als representants del Principat quan tornaven de firmar el pacte de Gènova, i les peces que es van interpretar en el casament de l’arxiduc Carles.
La segona part –que acabarà amb els Reials focs d’artifici de Händel– inclourà Batalla imperial de Joan Cabanilles per evocar la batalla de Barcelona del 1714, i seguirà amb el lament patriòtic Catalunya en altre temps, ella sola’s governava. I un dels principals Te deum de l’època –el de Charpentier– servirà per anunciar el tractat de pau de Viena entre Carles VI i Felip V.
“El programa no és cap pamflet independentista, sinó que intenta sensibilitzar sobre un problema real, i és que tot s’ha solucionat a través de les guerres. Es tracta de fer reflexionar la gent. No és cap bajanada que un poble reflexioni sobre el seu futur. El que és important és conèixer els fets històrics per poder valorar el que som: som d’entre els europeus els que més sang hem rebut d’altres cultures: fenicis, jueus, bàrbars... i la nostra força és conèixer que som un país en què la seva gent procedeix de tantes cultures”.
Maricel Chavarría
La Vanguardia