Amb l'objectiu permanent de conquerir nous públics i explorar nous formats, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) emfasitzarà en la seva nova temporada la relació amb el cinema i el món de l'audiovisual en general. Concretament, l'orquestra interpretarà en directe la banda sonora de la primera part d'El senyor dels anells de manera paral·lela a la projecció del film (10 i 11 de gener, amb més de dos-cents intèrprets a l'escenari); la d'un grapat de pel·lícules de la factoria Pixar (entre les quals Toy Story i Buscant a Nemo, els dies 6, 7 i 8 de febrer, coincidint amb una exposició a Caixafòrum); i la de The Artist (17 i 18 de juliol), així com una versió del conte Peer Gynt amb videoprojeccions i il·lustracions del videoartista i escenògraf alemany Alexander Polzin (21, 22 i 23 de novembre). “L'element audiovisual tindrà una importància creixent, en l'OBC”, va advertir François Bous, gerent de l'OBC, en la presentació ahir d'una nova temporada amb 79 concerts i 31 produccions.
L'inici del curs, els dies 4 i 5 d'octubre, amb la interpretació de l'Així parlà Zaratustra de Strauss (la famosa obertura de 2001: Una odissea de l'espai), amb el violinista Benjamin Schmid en primer pla, remarcarà la dimensió cinèfila de la temporada, per la qual hi passaran solistes de primer ordre com les també violinistes Sarah Chang (12, 13 i 14 de desembre amb el concert per a violí i orquestra de Dvorak) i Hilary Hahn (30 i 31 de gener i 1 de febrer amb el concert per a violí de Brahms), els pianistes Nelson Freire (7, 8 i 9 de novembre sota la direcció de Josep Pons) i Hèlene Grimaud (24 i 25 de gener amb l'Orquestra Nacional de Lió) i el flautista Emmanuel Pahud (20 i 21 de desembre).
Beethoven i el piano
Entre els reclams del nou programa, d'altra banda, hi ha la del Festival Beethoven, impulsat amb la satisfacció de veure que el cicle dedicat a Rakhmaninov ha estat un èxit i amb Rudolf Buchbinder davant del repte de dirigir i interpretar la integral de concerts per a piano i orquestra de Beethoven (10, 11 i 12 d'abril). Strauss (de qui es programaran sis de les seves obres més importants), Carl Nielsen i Jean Sibelius (amb un cicle de sis concerts cabdals), dels quals enguany se celebra el 150è aniversari, seran altres compositors estrella de la temporada, durant la qual es visualitzaran –com exposava ahir Pablo González– els contrastos entre la “diversitat cultural mediterrània i el món nòrdic”.
La visita de directors, disset en total, com Michel Tabachnik, Jan Willem de Vriend, Vassily Sinaisky, Masaaki Suzuki, Emmanuel Krivine i Kazuhi Ono (futur titular de l'OBC), així com la de Josep Pons i Edmon Colomer, que dirigirà un concert al Grec amb la Peste de Gerhard, engruixiran la nova temporada, que rebrà joves talents com Pau Codina (21, 22 i 23 de novembre) i les pianistes Yuja Wang (24, 25 i 26 d'octubre) i Katia Buniatishvili (17, 18 i 19 d'abril), a més del compositor i pianista turc Fazil Say (6, 7 i 8 de març). Les obres d'encàrrec, finalment, tornaran en primer pla amb la presència en el programa de peces d'estrena de Benet Casablancas, Joan Guinjoan, Joan Allbert Amargós i la coreana Unsuk Chin.
Comiat de González
Amb “gran satisfacció pel rendiment de l'orquestra, especialment aquesta última temporada”, Pablo González va fer balanç ahir del seu pas per l'OBC, a qui dirigirà per últim cop com a director titular els dies 29, 30 i 31 maig, amb la Novena de Mahler. Va destacar el “grau de confiança mútua” aconseguit amb els músics de l'orquestra però va lamentar la “certa frustració” de no poder tirar endavant segons quins programes per precaució econòmica.
El pressupost de la nova temporada és de 1,8 milions d'euros (cost de l'OBC, estimat en 5,5 milions, a banda) i s'espera incrementar en 20.000 els 105.000 espectadors de l'últim any.