14/4/2014 |
El Festival de Música Antiga de Poblet se celebrarà del 14 al 16 d'agost. Inclourà tres concerts, i el primer d'ells commemorarà el 40è aniversari de la formació Hespèrion XXI
El Festival de Música Antiga de Poblet celebrarà la segona edició en l'entorn únic del monestir tarragoní. Serà els dies 14, 15 i 16 d'agost a l'esplanada del monestir i l'església. Els dos espais es repartiran els tres concerts de què consta el festival, que enguany celebra el 40è aniversari d'Hespèrion XXI, el primer conjunt de música antiga fundat pel mestre Jordi Savall. El músic i director artístic del certamen ha dissenyat un programa amb el diàleg entre orient i occident, l'evocació de la nit i les músiques del temps del Greco (1514-1614) com a eixos. L'Hespèrion XXI i el cor de La Capella Real, amb solistes i cantants convidats, protagonitzaran el festival.
Els concerts d'aquesta edició s'emmarquen en la commemoració del 40è aniversari del conjunt instrumental Hespèrion XXI, per bé que l'efemèride coincideix amb també amb els 25 anys de l'orquestra d'època barroca Le Concert des Nations, també creada per Jordi Savall. Cada una de les tres propostes musicals dissenyades pel músic
s'ajusta a una branca de la seva tasca artística i com a investigador de la història musical.
De les mil i una nits a l'homenatge a El Greco
El primer concert, a la plaça del Monestir, versarà sobre la unió de les cultures oriental i occidental mitjançant la música i un missatge de pau. 'Les Mil i Una nits: Orient-Occident', amb l'orquestra Hespèrion XXI i una sèrie de cantants i solistes convidats de banda i banda de l'arc mediterrani, donaran forma a quest 'diàleg' entre músiques otomanes, jueves i cristianes.
L'endemà, divendres 15 d'agost, tindrà lloc al mateix escenari el concert inspirat en la invocació de la nit 'Harmonia de les Nacions', també amb l'orquestra instrumental de Savall, amb una selecció de peces instrumentals recopilades pel mestre associades de forma directa o indirecta a la nit, el somni i les celebracions de pau i dol.
En darrer lloc diumenge es podrà escoltar, a dins de l'església del Monestir, els conjunts La Capella Reial de Catalunya (amb Savall a la viola de gamba) i l'Hespèrion XXI interpretant peces musicals "del temps del Greco", és a dir, a cavall entre els segles XVI i XVII.
La novetat d'enguany és que el festival ha prescindit del tercer escenari amb què es va inaugurar l'any passat, en benefici de dos espais amb un aforament més gran. En aquest sentit, si l'any passat el festival de música antiga de Poblet va congregar 2.500 persones, enguany els organitzadors confien que en seran 3.000. Les entrades pels concerts a la plaça oscil·laran entre els 30 i els 35 euros, mentre que el concert que se celebrarà dins de l'església costarà entre 30 i 40 euros.
Jordi Savall s'ha mostrat aquest dilluns molt content de repetir l'experiència del festival en un entorn com el Monestir de Poblet. El mestre ha expressat que un espai com aquest és un lloc que "necessita tenir una continuïtat musical". A més, ha valorat que als espais "tan bells" com aquest monestir "la música els hi dóna sentit, i els aporta una dimensió espiritual a l'ànima que ja tenen les pedres".
Ara