Els sons contemporanis de Percussions de Barcelona
16/3/2004 |
El grup inaugura aquest vespre a l'Auditori de Barcelona el festival de Músiques Contemporànies.
Percussions de Barcelona és la formació en el seu gènere més antiga de l'Estat, i de les pioneres d'Europa
Uns quaranta instruments inundaran aquest vespre l'escenari de l'Auditori de Barcelona en el concert de Percussions de Barcelona, que inaugura el certamen Músiques Contemporànies. Nous Sons 2004.
La formació, que enguany celebra el seu 25è aniversari, oferirà un concert de poc més d'una hora en què interpretaran obres de Carles Santos (Informe general), Pere Josep Puértolas (Trilogia africana), Akira Nishimura (Ketiak) i Ruud Wiener (Go Between), les dues últimes estrena a Espanya.
L'obra de Carles Santos és una adaptació per a dues marimbes a vuit mans d'una obra escrita originalment per a piano a quatre mans, mentre que la de Puértolas és una trilogia de la qual el grup estrena avui la tercera part, ja que les dues anteriors ja s'havien tocat, explica Ramon Torremilans, un dels membres fixos del grup, juntament amb Robert Armengol, Sebastià Bel i Ignasi Vila. El quartet actuarà avui acompanyat de Marc Cabero, Marc Miralta i Gratiniano Murcia.
Fundada l'any 1978 per Xavier Joaquín, Percussions de Barcelona és la formació de percussió més antiga de l'Estat i una de les pioneres d'Europa, amb una especial preocupació per la música contemporània del país, fet que els porta a estrenar sovint obres d'encàrrec. Amb tot, en els últims sis o set anys el grup també s'ha obert a altres estils amb base rítmica com el jazz, els sons ètnics, el minimalisme, la música japonesa i petites improvisacions. El grup també s'ha obert a col·laboracions amb altres instrumentistes i amb cantants, així com a l'electrònica i les accions videogràfiques.
"Des de fa anys que intentem obrir-nos a nous escenaris i actuar aquí a l'Auditori és com el colofó d'un llarg viatge i l'inici d'una nova etapa", assegura Torremilans. Els membres del grup asseguren que, malgrat que interpretin preferentment música contemporània, "festivals que habitualment no programen aquest tipus de música ens contracten a nosaltres perquè, gràcies als nostres instruments, tenim un fort component escènic i potser també perquè la percussió és més digerible que altres instruments en aquest tipus de repertori".
Nou disc
Coincidint amb el concert d'aquest vespre, Percussions de Barcelona acaba de treure al mercat discogràfic el seu tercer disc, dedicat a la música catalana contemporània (editat per Anacrusi). "Són obres escrites especialment per al grup o altres que mai havien estat enregistrades abans", expliquen. En aquest tercer volum, hi inclouen Nexus, d'Albert Carbonell; Chromex, d'Albert Llanas; Ecos, de Jordi Griso; Cinc poemes, de Xavier Benguerel, Kumoi, d'Agustí Charles; i Tamborilada, d'Albert Carbonell.