L’Orquestra Simfònica del Vallès i diversos cors del territori català, dirigits pel director Xavier Puig, portaran en gira pel territori català Un rèquiem alemany de Johannes Brahms. Seran un total de 6 concerts, a Tarragona, Mataró, Lleida, Granollers, Girona i Igualada, que culminaran en un setè concert al Palau de la Música Catalana el 24 d’abril unint-se totes les corals participants i sumant fins a 220 cantaires.
Aquest projecte, nascut de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), és la continuació del primer projecte gestat per l’OSV en el marc de les celebracions del 25è aniversari per acostar la música a tots els públics. Concebuts com a concerts participatius de Setmana Santa, la implicació de cors amateurs però d’un bon nivell musical d’arreu del territori permet implicar musicalment, organitzativament i econòmicament el dens teixit coral del país en la construcció de projectes que tinguin un impacte artístic més rellevant. En el cas d’aquesta gira, per tal de fer realitat el projecte, el cor ha d’aportar un 25% dels recursos, mentre que l’OSV aporta un altre 25% a través de patrocinadors privats i un 50% provindrà del taquillatge.
Així doncs, en una gira que tindrà lloc del 29 de març al 24 d’abril, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, el Cor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, el Cor de Cambra de Granollers, el Cor Ciutat de Mataró, el Cor de Cambra de la Diputació de Girona i la Coral La Mixta d’Igualada seran els participants en aquests concerts al costat de l’Orquestra Simfònica del Vallès i sota la direcció de Xavier Puig, un dels directors corals més destacats del panorama català.
Els concerts de territori seran assumits per tres cors per concert, que s’aniran repartint a parts iguals el nombre de concerts, abans de confluir tots junts en la cloenda de la gira, que per primer cop serà al Palau de la Música Catalana, corresponent a la temporada de l’OSV en aquesta sala. Com a solistes d’aquest Rèquiem alemany, hi actuaran la soprano Ulrike Haller i el baríton Pau Bordas.
Segons Xavier Puig, “el de Brahms és un rèquiem per als vius. A diferència dels rèquiems llatins que parlen dels morts, el Rèquiem de Brahms –que inicialment s’havia de titular Un rèquiem humà, però al qual el compositor finalment va canviar el títol per Un rèquiem alemany– comença amb un significatiu «Benaurats els qui pateixen perquè seran consolats» i, de fet, tots els moviments ens parlen d’aquest trànsit del dolor i la desesperació al consol i la joia. [...] En definitiva, la seva interpretació en aquesta gira és un repte molt important per als cors participants, treballat de fa molt de temps i amb molta il·lusió i suposa per a ells el concert més important de l’any, en el qual tota l’energia dedicada i la vivència col·lectiva es transmeten a l’escenari amb una important càrrega d’emoció”.