11/3/2014 |
L’Orquestra del Montsalvat es presenta el 14 de març, 301 anys després que Barcelona resistís sola davant les tropes borbòniques, amb el programa “Heroïcitat i Heroisme” a les ruïnes del Centre Cultural del Born, amb una aposta per l’historicisme musical i la seva relació amb el nostre passat.
La formació dirigida per Francesc Prat i concebuda, entre d’altres personalitats, per Oriol Pérez i Treviño, neix el 2013 amb criteris històrics i vol aprofundir, sobretot, en la interpretació de repertori dels segles XIX i XX. L’orquestra està constituïda per músics d’alt nivell, la majoria catalans, especialitzats en el camp de la interpretació històrica. La nova orquestra sorgeix de la necessitat de cercar autenticitat a les obres i del respecte a la pràctica musical del passat, en un moment de canvi de paradigma que afavoreix la relectura del curs de les coses d’una manera més espiritual.
Sonitum Prometheus és el lema constitutiu del projecte de l’Orquestra del Montsalvat i explicita la recerca d’una sonoritat, la de Prometeu, el mite clàssic que encarna el Tità protector de la civilització humana. És per aquesta cerca de l’origen que l’orquestra pren el nom de Montsalvat, espai simbòlic de la zona septentrional de la Península Ibèrica on transcorre el mite wagnerià del Parsifal.
L’OM sorgeix amb l’ànim de servir d’enllaç amb la societat, per això treballa amb projectes i es presenta fora dels teatres, en aquest cas, a les ruïnes del Born –l’11 de setembre es presentarà la Grande messe des morts de Berlioz a Santa Maria del Mar. L’orquestra vol oferir noves experiències, actes simbòlics que connectin amb el públic i arribar a l’ànima. L’orquestra neix amb la voluntat de conrear una sèrie de valors propis del segle XXI com ara la interdisciplinarietat, la relació amb la societat i la reflexió que se’n deriva, així com també la responsabilitat social corporativa.
El programa que s’interpretarà divendres porta per títol “Heroïcitat i Heroisme”, amb obres de Beethoven, com la Música incidental per a l’Egmont de J. W. Goethe o la Simfonia Heroica i vol retre homenatge als herois catalans de la Guerra de Successió. La data del concert coincideix, així, amb el 301 aniversari de la signatura del Tractat d’Utrecht de 1713, que significava la resistència de Catalunya en solitari davant les tropes borbòniques. El vincle entre Beethoven i les ruïnes del Born s’estreny quan sabem que, justament, el compositor va morir al Monestir de Sancta Maria von Montserrat, del qual en fou molt devot l’Arxiduc Carles.
L’actor Josep Maria Pou i la soprano Maria Hinojosa participaran en l’acte i el concert serà enregistrat en format cinematogràfic, per a la seva posterior edició, sota la direcció del realitzador Igor Cortadellas, amb l’afany de contribuir en el relat cultural en un moment decisiu de la història de Catalunya.
L’assumpció del nou paradigma implica, també, ser conscients que les arques públiques són insuficients per finançar noves propostes culturals i, per tant, l’OM neix amb suport privat -cal destacar el paper de la Fundació Vila Casas-, amb col·laboració d’institucions públiques com l’Ajuntament de Barcelona o la Generalitat de Catalunya.
Les entrades estaran a la venda a partir del dia 11 de març i es podran adquirir al Born CC.
Aina Vega Rofes
Núvol