ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Neix l’Orquestra Simfònica de les Terres de l’Ebre

1/3/2014 |

 

El cap de setmana passat, l’OSTE, Orquestra Simfònica de les Terres de l’Ebre, va oferir els seus primers concerts a Tortosa i Amposta, amb èxit de públic i obres de Schubert i Dvorák. Aquest projecte interterritorial vol promoure els compositors d’Ebre i està integrat tant per músics professionals com per estudiants i amateurs.

L'OSTE, Orquestra Simfònica de les Terres de l'Ebre. Fotografia d'Ernest Bel

 

Els artífex del projecte són dos professors del Conservatori de la Diputació de Tarragona a Tortosa, Jordi Bonilla que, professor d’oboè i orquestra, és el director de la nova formació i David Matheu, viola, que n’és el coordinador. L’embrió es gestà l’estiu de 2013 amb la voluntat de promoure repertori de compositors del territori com Joan Lamote de Grignon, Felip Pedrell o el jove Joan Bagés, així com interpretar obres del repertori simfònic hegemònic. Es tracta d’un conglomerat format per 55 músics professionals, estudiants i amateurs del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Maestrat, el Matarranya, el Baix Camp i la Terra Alta, amb el denominador comú de la il·lusió per tirar endavant un projecte musical de qualitat en temps de crisi.

En els concerts de presentació, el programa que oferiren incloïa l’Obertura de Rosamunda op. 26 de Schubert, la Simfonia en si menor, D. 759 o Simfonia Inacabada del mateix compositor austríac i una selecció de les Danses Eslaves op. 42 de Dvorák. Dissabte 22 van actuar a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa i diumenge 23 a Amposta, a l’Auditori de la Lira Ampostina. Entre els dos concerts van aplegar un miler de persones.

L’OSTE funciona per produccions. Tenen l’interès de presentar dos repertoris més el 2014 i cal destacar que per a l’abril de 2015 preparen una producció exlusivament d’autors ebrencs. Per al concert inaugural han treballat de desembre a febrer amb sis assajos en dissabte i els fruits han estat molt positius, amb un resultat artístic molt digne.

Es tracta d’una formació que ha engegat sense cap ajut públic o privat i sense afany de lucre. Per poder tirar endavant el projecte ha estat clau la col·laboració de les sales on han actuat, però també de l’Ajuntament de Tortosa, la Lira Ampostina, l’Escola de Música de la Sénia i el Patronat Obrer de la Sénia, ja que els han facilitat els mitjans tècnics i de difusió, així com la Ràdio Tortosa, Ràdio Ulldecona i Ràdio Móra i mitjans de comunicació com Surt de casa. Més endavant es plantegen cobrar entrada per tal de poder cobrir despeses diverses, com difusió i el lloguer de partitures i instruments com una arpa i un piano, per tal de ser més versàtils a nivell de repertori.

Bonilla i Matheu tenen experiència en la gestió cultural, ja que el 2010 van iniciar l’Orquestra de Cambra de Tortosa, formació de perfil professional que ha actuat al Festival de Música Sacra de Tortosa i el Festival Felip Pedrell.

Els impulsors de l’Orquestra Simfònica de les Terres de l’Ebre resten a l’expectativa de poder rebre ajudes públiques i privades per tal de créixer i oferir un producte regular i de qualitat. Des de Núvol felicitem la seva iniciativa i desitgem els millors èxits per a la OSTE.

Aina Vega Rofes
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet