12/2/2014 |
Pioner del minimalisme, fa servir elements vinculats a la vida quotidiana i de la música tradicional
El compositor Steve Reich (Nova York, 1936) ha estat guardonat amb el premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement, en la categoria de música contemporània, per “una nova concepció de la música, amb la utilització d’elements realistes, vinculats a la vida quotidiana, i elements provinents de les músiques tradicionals de l’Àfrica i Àsia”.
JEFFREY HERMAN El compositor nord-americà Steve ReichReich “ha obert noves vies. Ha creat un diàleg entre cultura popular i culta, entre modernitat occidental i tradicions extraeuropees i ha aconseguit una feliç combinació de complexitat i transparència”.
El jurat d’aquesta sisena edició del premi reconeix, a més a més, la capacitat de Steve Reich per atreure públics molt amplis i variats “en abordar temes d’actualitat, des del conflicte israelianopa-lestí fins a l’11 de setembre, i problemes contemporanis, com la relació entre la religió i la tècnica i la ciència”.
Steve Reich és un compositor amb una vasta obra que ha obert vies originals en la creació musical contemporània i ha gestat de manera nítida un segell americà en música.
L’obra i les idees d’aquest compositor han tingut un paper fonamental en la transformació i evolució de les tècniques i el llenguatge musical del segle XX i començaments del XXI, gràcies a la creació i desenvolupament del minimalisme en música. L’ús controlat del feedback, juntament amb el phasing i els processos matemàtics naturals, són la clau de la seva estètica, que ha tingut una forta influència tant en la seva pròpia generació com en generacions posteriors de compositors, per a molts dels quals l’experimentació amb les noves tecnologies s’ha convertit en un principi de base a l’hora d’escriure música.
Actualment Reich ha acabat un quartet per a dos vibràfons i dos pianos i treballa en una obra nova per al Royal Ballet de Londres i el Signal Ensemble de Chicago que té previst estrenar l’any 2016.
El jurat internacional de Música Contemporània ha estat presidit per Philippe Albèra, director d’Éditions Contrechamps (França), i ha tingut com a secretari Ranko Markovic, de la Universitat Konservatorium de Viena. La resta dels membres són Edith Canat de Chizy, compositora i membre de l’Acadèmia de Belles Arts, Institut de França; Cristóbal Halffter, compositor, director i membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando; Winrich Hopp, director artístic del Musikfest de Berlin i director artístic del cicle de concerts Música Viva; Johannes Kalitzke, compositor i director; Martin Kaltenecker, catedràtic de Musicologia de la Universitat Diderot París VII, i Dimitri Vassilakis, pianista de l’Ensemble Intercontemporain.
La Vanguardia