28/1/2014 |
"La música està relacionada amb les revolucions, amb els moments de canvi", deia ahir el director del festival Strenes de Girona, Xavi Pascual. "Les revoltes -afegia- estan acompanyades per himnes". Aquest certamen gironí arrencarà el 27 de març amb el concert Cançons de revolta, un dels 14 recitals que s'han programat amb motiu de les celebracions del Tricentenari. Els quatre intèrprets que hi participaran seran músics compromesos amb les realitats socials del seus països, tres d'internacionals i un de català. Pascual va avançar els dos que han confirmat la seva participació: el francesos Mouss i Hakim Amokrane (del grup Zebda) i Emel Mathlouti, coneguda com la veu de la Primavera Àrab. El colofó del recital, va dir Pascual, serà la interpretació de L'estaca, de Lluís Llach, en les seves respectives llengües. De fet, va subratllar Pascual, ja la tenen als seus repertoris.
"Volem internacionalitzar el que està passant a Catalunya", va concloure el director del festival Strenes. Pascual també és director del festival Acústica de Figueres, que també està inclòs en la programació. En total, els concerts del Tricentenari aglutinaran estils musicals molt diversos distribuïts en 14 certàmens del territori, des del Festival Castell de Peralada, a l'Empordà, fins al Festival de Músiques en Terres de Cruïlla, a la Sénia, passant pel Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell, el Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, el Festival de la Pasqua de Cervera i el Festival de Música Antiga dels Pirineus, a Lleida i Avià. Precisament aquest certamen ha produït un dels plats forts d'aquests concerts: La Grande Chapelle interpretarà la Missa Scala Aretina, de Francesc Valls. Es va estrenar el 1702 a la Catedral de Barcelona i s'hi tornarà a interpretar el 26 de juny.
Homenatge al general Moragues
El cicle arrenca aquest dijous amb el concert General Moragues: homenatge 300 anys de cançons de lluita i resistència. L'han organitzat els festivals BarnaSants i Tradicionàrius i L'Auditori de Barcelona. El general Josep Moragues "representa la resistència, la dignitat com a país i el treball del dia a dia", va dir Jordi Fàbregas, el director del Tradicionàrius. "No són aspectes que es puguin relacionar només amb el passat -va afegir el director-, sinó que també es troben en les forces socials d'ara que reclamen i provoquen canvis i miren cap al futur". L'espectacle comptarà amb la base musical del grup Mesclat, la direcció musical de Marcel Casellas i hi participaran Maria del Mar Bonet, Miquel Gil, Quico Pi de la Serra, Feliu Ventura, Pau Alabajos, Cesk Freixas i l'actor Joel Joan, entre d'altres. Durant l'espectacle s'estrenarà Romanço del general Moragues, de Jaume Arnella.
A més dels festivals, diversos espais com el Mercat de les Flors, el Palau de la Música, El Born i L'Auditori se sumaran als actes. Jordi Savall i la seva formació Le Concert des Nations seran els protagonistes d'una altra de les grans vetllades d'aquest cicle: el 24 de maig interpretaran peces del període comprès entre la Guerra dels Segadors i la Pau d'Aquisgrà al concert 1640-1714-1748. Batalles, tempestes i celebracions de la Pau. El 16 de juny el Palau de la Música rebrà la Real Cámera, la soprano Raquel Andueza i el violí i mestre de concert Emilio Moreno per interpretar el recital Les músiques barcelonines de l'arxiduc Carles. Inclou obres vocals i instrumentals d'Emanuele Baró d'Astorga, Josep Picanyol, Antonio Caldara, Francesc Valls, Tomaso Albinoni i Arcangelo Corelli.
ANTONI RIBAS TUR
Ara