Un concert de canço
ns de lluita i resistència dels últims 300 anys a l'Auditori inaugurarà aquest dijous Els concerts del Tricentenari, un programa de 14 concerts amb “un eix festiu, participatiu i simbòlic” que se celebraran “des de l'Empordà fins a la Sénia”, segons Miquel Calçada, comissari del Tricentenari. Un dels protagonistes serà Jordi Savall, que el 24 de maig oferirà al Liceu un programa al voltant del 1714 amb la formació Le Concert des Nations. Altres artistes confirmats són Maria del Mar Bonet, Feliu Ventura, Mouss et Hakim, la Grand Chapelle... Aquests concerts seran “un bon exemple de l'esperit del Centenari”, segons Miquel Calçada, en el sentit que serà “una aposta potent, transversal, adreçada a diferents tipus de públic i que s'estendran per tot el país”. Calçada destaca que “l'essència del Tricentenari es defineix en la idea que cadascú visqui la seva commemoració concreta amb una activitat, una lectura, una reflexió...” Els concerts ofereixen diverses possibilitats en aquest sentit.
A més de Jordi Savall, Calçada va destacar la Missa Scala Aretina, obra estrenada el 1702 a la catedral de Barcelona i que serà interpretada de nou a la catedral per la Grand Chapelle, sota la direcció d'Albert Recasens, en un concert del Festival de Música Antiga dels Pirineus.
Demà passat, l'Auditori serà l'escenari del primer concert del programa, sota el títol General Moragues: homenatge. 300 anys de cançons de lluita i resistència, organitzat pels festivals BarnaSants i Tradicionàrius. Diverses generacions de músics, des de referents de la Nova Cançó (Maria del Mar Bonet, Rafael Subirachs...) fins a grups de la nova fornada, interpretaran cançons de lluita de gèneres que van des de la cançó d'autor i el folk fins al rock. El 27 de març, el Teatre Municipal de Girona oferirà més música compromesa: Mouss et Hakim (Zebda) i Emel Mathlouti(coneguda com la veu de la primavera àrab), entre altres, interpretaran Cançons de revolta dins del festival Strenes.
El programa, que encara no està tancat, s'allarga fins al setembre, i té la participació d'un total de 14 festivals: també hi ha el del Castell de Peralada, Porta Ferrada, Pau Casals, Torroella de Montgrí, Terres de Cruïlla, Acústica, el de Jazz de Terrassa, el de Pasqua de Cervera... A més, hi haurà concerts puntuals al Born, el Palau de la Música, el Mercat de les Flors, el Teatre Tarragona... En conjunt, el programa ofereix, segons el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, “una mirada no historicista, una mirada contemporània sobre el passat i sobre el present”.