El segon restaurant més antic de Catalunya, el 7 Portes, té una llarga tradició lírica, malgrat que no sigui aparentment deduïble del seu origen. El restaurant, situat al passeig d’Isabel II en angle amb el Pla de Palau, està davant de l’edifici de la Llotja de Barcelona, que va ser ni més ni menys el primer lloc on es va representar òpera a Espanya. A més, les seves cadires són testimoni dels grans artistes i intel·lectuals que han dinat o sopat al restaurant al llarg dels seus 176 anys de vida, entre ells la soprano grega Maria Callas en la seva única visita artística a Barcelona, l’any 1957.
Sigui com sigui, aquesta és la segona temporada d’una nova iniciativa que vincula, un cop més, el Restaurant 7 Portes amb la lírica. Una iniciativa doblement encertada, perquè uneix el gust per l’art líric i el gust gastronòmic que, tot i no ser necessàriament vinculants, tenen força en comú i acostumen a anar de bracet. Doblement encertada perquè a més dóna suport als joves talents del país, nombrosíssims!, que no tenen prou espai dins els canals habituals de difusió musical.
Així doncs, mentre es degusta el generós menú preparat per l’equip del 7 Portes, de tracte exquisit i amb una carta que combina la cuina tradicional amb els detalls que fan d’una simple crema de carbassa tota una experiència per al paladar, el públic pot compartir tertúlia abans de l’actuació del músic convidat aquella nit. S’evita així la incòmoda situació de mantenir el silenci quan un està menjant i vol fer tertúlia i la incomoditat del cantant que no rep l’atenció que mereix la seva interpretació, tenint en compte, a més, que parlem de concerts de proximitat.
Amb direcció artística de Roger Alier i presentació de Jordi Maddaleno, aquesta iniciativa ja ha portat als salons del 7 Portes a cantants com Eugènia Montenegro, Mercedes Gancedo, Laura Vila, Sara Blanch, Joan Garcia Gomà, Juan Carlos Esteve la passada temporada, i Beñat Egiarte i Beatriz Jiménez aquesta temporada. Al desembre de 2013, en el sopar-concert de Nadal, el baríton català Carles Daza –que aquests dies debuta com a Don Giovanni en l’òpera homònima de Mozart al Teatro Campoamor d’Oviedo– va oferir un recital excepcional en el privilegiat ambient distès que afavoreix el restaurant, amb àries d’òpera com la cavatina d’Il barbiere di Siviglia de Rossini, la serenata de Don Giovanni de Mozart i les àries “O du mein holder Abendstern” de Tannhäuser de Wagner o “Di Provenza il mar” de La Traviata de Verdi, entre d’altres, acompanyat al piano pel sempre eficaç i atent Josep Buforn.
El mes de gener és el torn de la soprano peruana Ximena Agurto, flamant premiada en la 51a edició del Concurs de Cant Francesc Viñas, en què ha obtingut el tercer premi oficial, el premi al millor intèrpret de sarsuela, el premi extraordinari dels Amics de l’Òpera de Sabadell i el premi del públic. El concert serà el 24 de gener, acompanyada d’Alessio Coppola al piano.
El calendari fins al juny inclou les veus del tenor Xavier Martínez (21 de febrer), el baix Marc Pujol (14 de març), la soprano Nuria Vilà (11 d’abril), la mezzosoprano Marta Valero (23 de maig) i el tenor Alejandro Fonte (13 de juny).
El Restaurant 7 Portes combina aquesta fórmula de sopar-concert amb altres gèneres musicals com ara el jazz. Enguany hi actuen El Max Villavechia Trio, Joan Chamorro i d’altres.
Més informació: http://www.7portes.com/blog7p/?p=919#more-919.